IZNOSILI IH, UĆUTKIVALI, GRDILI: Oni su pravili najveći cirkus i haos u Hrvatskom saboru (VIDEO)
Foto: Facebook/Ivan Pernar

REKORDERI

IZNOSILI IH, UĆUTKIVALI, GRDILI: Oni su pravili najveći cirkus i haos u Hrvatskom saboru (VIDEO)

Hrvatska -

U Hrvatskom saboru sedi 151 poslanik, a 37 od njih nadobijalo se raznih opomena i kazni. Međutim, dvojica tuku rekorde.

Tokom osam sednica izrečeno je 147 opomena, 40 puta poslanicima je oduzeta reč, a osam puta su ih iznosili iz skupštinske sale. Na vrhu liste ovih "prestupnika" je Gordan Maras (SDP), a u stopu ga prati Ivan Pernar (Živi zid).

Najviše kazni popili su poslanici SDP (67), sledi Most (50), a na trećem mestu je Živi zid (38). S druge strane, HDZ ima samo devet opomena, a njihov partner HNS samo jednu.

Rekorder Gordan Maras (SDP) sa 37 kazni.

Gordan Maras
Gordan Marasfoto: Printscreen YouTube

"Aktivno, energično i srčano iznosim svoje stavove toekom saborskih rasprava i to je očito nešto što ne odgovara vladajućima. Nastaviću na isti način i ništa me neće pokolebati u borbi za interese građana", kaže on i dodaje da razlika u broju kazni izrečenih opoziciji i vlasti ukazuju na različite kriterijume.

Drugi na listi saborskih "neposlušnika" je Ivan Pernar (Živi zid), koji ima tek jednu kaznu manje od Marasa. Pernar je tokom osam sednica zaradio 24 opomene, sedam puta mu je oduzeta reč, ali tuče rekorde po izbacivanju iz sale: iznosili su ga čak pet puta.

Treći "nevaljalac" je Nikola Grmoja (Most) s 25 kazni - 17 opomena, šest oduzimanja reči, dva iznošenja iz sale.

"Slika ovog prepodneva najbolje sve govori. Premijer Plenković nije odgovorio na moje postavljeno pitanje, nego se pozvao na kolegu Miru Bulja i time prekršio poslovnik, na šta sam reagovao. Svaki put u takvim situacijama dobijem opomenu ili mi se oduzme reč", kaže on.

I Grmoja kaže da predsedavajući nemaju iste kriterijume za vlast i opoziciju i da je opozicija uvek na udar, posebno njeni najaktivniji poslanici.

.

"Oni su i menjali poslovnik ne bi li opoziciji smanjili prostor za otvaranje tema u Saboru, ali mi uprkos tome pronalazimo načine", navodi on.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track