Najnovije vesti

PROGOVORILI RODITELJI NAJPOZNATIJEG HRVATSKOG SERIJSKOG UBICE: Kako neko može to da učini, popije mleko i ode u krevet? Predlagala sam mužu da se ubijemo (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

strašni zločini

PROGOVORILI RODITELJI NAJPOZNATIJEG HRVATSKOG SERIJSKOG UBICE: Kako neko može to da učini, popije mleko i ode u krevet? Predlagala sam mužu da se ubijemo (VIDEO)

Hrvatska

Srđan Mlađan najpoznatiji je višestruki ubica u Hrvatskoj. Ubio je troje ljudi do svoje 21. godine. Iz zatvora u Lepoglavi bi trebalo da izađe 2027. godine.

U igrano-dokumentarnom serijalu "Tragovi" na analizirana su njegova ubistva, a o Mlađanu su javno pričali i roditelji Nediljka i Mladen Mlađan.

Od njegovog izlaska na slobodu strepe svi: žrtve, svedoci, prijatelji i njegovi sugrađani. Mladić koji je nizao sportske uspehe završio je kao glavna vest koja je punila novinske stupce crne hronike.

"Svi smo plesali oko njega, držali ga kao kap vode na dlanu, pazili ga. Bio je jedino muško dete u porodici", ispričala je. Posle svih tih ubistava, kaže da su bili mrtvi ljudi.

"Rekla sam mužu 'Ajmo da se ubijemo'. Nisam videla svrhu života, svet mi se totalno srušio", ispričala je Nediljka. Kaže kako i dalje sanja sina, kako prolazi blizu kuće i ne može da uđe u nju.

"Srđan Mlađan je danas sinonim za zlo za mnoge ljude, za celu državu", rekla je njegova majka na kraju emisije i dodala kako bi bilo bolje da su svo troje mrtvi. Rekla je kako je bol žrtava i njihova bol i da se svakog dana pomoli za žrtve.

Mladen Mlađan je na samom kraju emisije poručio kako traži oproštaj u ime svoje porodice i za sina, ali je njegova supruga dodala kako to ne može da traži jer nema obraza da traži taj oproštaj.

foto: Profimedia

Sve je počelo 1998. godine kada je ispred škole u Petrinji pronađena mrtva 16-godišnja devojka. Nije bilo jasno ko bi hladnokrvno sa četiri hica u leđa ubio mirnu i omiljenu devojku. Prvi tragovi istražitelje su odveli do dečka ubijene devojke sa kojom je tada imao i razmirica, međutim, utvrđeno je da one veze sa tim, pa je istraga nastavljena.

Mesec dana kasnije, meštane sisačkog naselja Željezara šokirala je hladnokrvna likvidacija 63-godišnjeg penzionera. Na ulasku u garažu, na potpuno identičan način kao i devojka iz Petrinje, ubica je u žrtvu ispalio četiri hica u leđa.

Veštaci Centra za veštačenja i forenziku utvrdili su da su oba ubistva povezana jer su počinjena iz istog oružja. Istražitelji su znali da imaju posla sa itekako opasnom osobom.

Nakon više od 150 informativnih razgovora, istražitelji nisu bili bliže odgovoru ko je hladnokrvni ubica, sve do pljačke jedne banke na području Siska. Osumnjičeni za pljačku bio je mladić iz Petrinje Srđan Mlađan.

On je u jednom od obližnjih video-klubova učestalo iznajmljivao film "Rođene ubice" gde u prvoj sceni devojka sedi, prilazi joj muškarac i iz neposredne blizine puca joj u glavu. Obruč oko Mlađana se stezao, kada je policija odlučila da ga privede.

Za vreme pretresa kuće porodice, Srđanov otac priznao je da je za vreme rata nabavio automatsku pušku koja je nestala krajem 1997. godine. Gde se puška tačno nalazi, Srđan je često menjao u svom iskazu. Tek nakon očevog priznanja da se iz te puške pucalo na terasi porodične kuće te da su čaure još tamo, počela se rasplitati priča o krvavom pohodu Srđana Mlađana.

Pušku skrivao na groblju

Veštačenjem je utvrđeno da je iz te puške ubijena i maloletna devojka ispred petrinjske škole, kao i penzioner. Istraga je utvrdila da je pušku i rezervnu odeću sakrivao na obližnjem groblju na koje bi išao pre i nakon likvidacija koje je izvršio.

Srđan Mlađan je za dva ubistva osuđen na 12 godina zatvora, a za mesto izdržavanja kazne određen je zatvor u Požegi. Zbog uzornog ponašanja, Mlađan je često izlazio na slobodne vikende iz kojih se uredno i na vreme vraćao sve do jednog puta. Dok su zagrebački policajci tražili odbeglog begunca, drugi tim istražitelja istraživao je pljačku banke u blizini mesta gde se sumnjalo da se odbegli Mlađan nalazi.

Ulaskom u haustor opasni begunac susreo se i sa policajcem kojeg je ubio i potom se počeo da beži. Sledeći Mlađanov potez bila je otmica tročlane porodice na zagrebačkom Borongaju. Jedna od žrtvi otmice bila je i Božena Kosović.

"U mraku sedeti sa čovekom sa dva pištolja, užas. Sreća da su ulične lampe dovoljno visoke bile tako da ipak sam videla njegovu senku. Nisam mogla da zamislim da bi se još tako nešto moglo dogoditi. Da mi neko veže sina preda mnom", priseća se gospođa Božena.

Talačka kriza uspešno je nakon višesatnog pregovaranja rešena. Za trostruko ubistvo, pljačku banke i otmicu Mlađan je osuđen na 27 godina zatvora. Preživele žrtve njegovih zločina, svedoci, meštani Petrinje, svi strahuju šta sledi nakon njegovog izlaska iz zatvora.

Srđanovi roditelji su bili iznenađeni njegovim ponašanjem posle ubistva.

"Upada vam kordon policije u kuću, a vi nemate pojma o čemu se radi. Pretres kuće... Meni su se noge oduzele. On se normalno ponašao...", rekla je.

To kad se desilo, taj dan, on je došao uveče kući, popio čašu mleka i otišao da legne. Znači, ja ne razumem da može neko to da uradi, popije čašu mleka i ode da spava... I drugi dan normalno u školu, kao da ništa nije bilo", rekao je Srđanov.

"Ubiti čoveka... To je strašno. Pa doći kući, popiti mleko. Ili je svestan postupka koji je napravio ili misliš da je to film...", dodaje Nediljka.

Kurir.rs/Nova TV/Dnevnik.hr

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...