PLENKOVIĆ O IZBORIMA U BiH: Ovakav scenario nije dobar za Hrvate! Videćemo da li ću sarađivati s Komšićem
Foto: EPA

NEZADOVOLJAN IZBOROM

PLENKOVIĆ O IZBORIMA U BiH: Ovakav scenario nije dobar za Hrvate! Videćemo da li ću sarađivati s Komšićem

Hrvatska -

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je opšte izbore juče održane u Bosni i Hercegovini.

"Podržavam održavanje opštih izbora, čestitam svima koji su izabrani na različite funkcije. Žao mi je da se i ovaj put ponovio scenario koji smo već videli. Ponovno smo se zahvaljujući pravnom okviru doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriji Fedearcije biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. Mislim da to nije dobro, da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osećaju dobro, da su privrženi njihovoj domovini, a to je BiH".

"Mislim da je dosadašnji predstavnik hrvatskog naroda Dragan Čović napravio ključne iskorake, uz podršku i Republike Hrvatske, na putu BiH prema EU", rekao je Plenković.

"Mi ćemo nastaviti saradnju s institucijama BiH, gajiti dobre i kvalitetne odnose, ali se isto tako zalagati za princip konstitutivnosti svih naroda, posebno Hrvata koji su najmalobrojniji, kojima ovakav scenario kakav smo videli nije dobar. Niti je po meni dobar za BiH".

Na novinarsko pitanje o tome misli surađivati s Komšićem koji je u kampanji dosta kritikovao Hrvatsku, hrvatski premijer Plenković je odgovorio:

"Videćemo, neka se prvo konstituišu vlasti u BiH. BiH je nama susedna zemlja, puno nas veže, svi naši potezi, posebno ove Vlade, bili su vrlo prijateljski. Podupiremo BiH više nego bilo koja druga članica Evropske unije. Većeg, iskrenijeg saveznika među članicama EU BiH sigurno nema".

Kurir.rs/ Hercegovina.info/ N1

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track