Najnovije vesti

TEROR U ŠKOLI STRAVE U MEDULINU: Veroučiteljica na sudu jer je tukla decu, druga nastavnica bila još gora: vređala đake da su debili, čupala ih i udarala! DECA VRŠILA NUŽDU U GAĆE jer im nije dala u ve-ce!
Foto: Profimedia

PODIGNUTA OPTUŽNICA

TEROR U ŠKOLI STRAVE U MEDULINU: Veroučiteljica na sudu jer je tukla decu, druga nastavnica bila još gora: vređala đake da su debili, čupala ih i udarala! DECA VRŠILA NUŽDU U GAĆE jer im nije dala u ve-ce!

Hrvatska

Pošto je Opšinsko državno tužilaštvo u Puli podiglo optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice osnovne škole u Medulinu, koja se tereti da je od septembra 2017. do sredine januara 2018. tukla petoro maloletnih učenika, osobe upoznate s događajima u toj školi javile su se Jutarnjem listu tvrdeći da je situacija tamo teža nego što može da se zaključi na na osnovu prijave tužilaštva.

Učiteljica koju tužilaštvo tereti za pet krivičnih dela protiv prava dece zapravo je veroučiteljica, što se ne vidi iz optužnice, kažu sagovornici Jutarnjeg i pitaju se zašto se ne govori o drugom, još težem slučaju maltretiranja dece u istoj školi.

Osim te veroučiteljice, tvrde oni, decu je u istom periodu, ali ne i u istom razredu, sistematski maltretirala i učiteljica razredne nastave. O tome postoje i službeni zapisnici i prijave, među kojima i zapisnik s vanrednog sastanka 14 roditelja dece drugog razreda i direktorke škole, koji je održan sredinom decembra 2017.

foto: Profimedia

Roditelji su na tom sastanku tražili od direktorke da se ta učiteljica pod hitno udalji od njihove dece jer, kako su naveli u zapisniku, smatraju da deca s njom nisu bezbedna i da trpe strašno psihičko i fizičko nasilje. Nasilje je kulminiralo prošle školske godine, kada je vređala decu i omalovažavala i njih i njihove postupke, uspehe i životne prilike. Roditelji su tada upozorili direktorku da neće slati decu na nastavu ako ta učiteljica ostane njihov razredni starešina.

"Uporno im je ponavljala da su loši, zločesti, da ništa ne znaju, da je njihova generacija najgora koju je ikada imala, da su za specijalnu školu, da su debili, da su glupi, da su njihove vanškolske aktivnosti bezvredne", piše u jednome od zapisnika.

Decu je mučila tako što ih nije puštala u ve-ce, u dva navrata je pocepala svesku jednoj učenici, drugo dete je dvaput udarila sveskom po glavi, a jednu devojčicu je počupala za kosu. Istu tu devojčicu je omalovažavala naredivši ostatku razreda da joj se smeju jer je dobila jedinicu. Uz tvrdnju "danas je ponovo udarila jednog dečaka sveskom po glavi", stoji i da je decu često slala u ćošak i tamo ih držala tokom celog časa, ponekad i dva časa uzastopno.

foto: Profimedia

"Ne pušta decu u ve-ce, u dva navrata prošle godine deca su obavljala nuždu u gaće u razredu jer nije htela da ih pusti u ve-ce i rekla im da se popišaju u gaće", piše u jednoj od prijava.

"Preti im jedinicama, opomenama, ukorom i izbacivanjem iz škole. Danas im je rekla neka jedu govna. Govori im da ne prenose roditeljima šta im govori i radi jer će tada biti još gora prema njima", dodaje se.

Roditelji su prijavili učiteljicu školi, prosvetnoj inspekciji i DORH jer su deca patila: živela su u strahu, postala su nesrećna, nisu htela u školu. Neki roditelji su primetili da njihova deca imaju loše mišljenje o sebi, a druga su poverovala da je učiteljicino ponašanje normalno, pa su i sama počela da se rugaju drugarima i omalovažavaju ih.

Roditelji su digli takvu bunu da je direktorka škole suspendovala problematičnu učiteljidu i dovela novu. Kažu da su deca zadovoljna i da su se preporodila posle trumatičnog perioda.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...