HRVATSKE ŽELEZNICE NA KORAK DO BANKROTA: Po novim pravilima EU, ako kasne moraju da voze i besplatno
Foto: Profimedia

tržište

HRVATSKE ŽELEZNICE NA KORAK DO BANKROTA: Po novim pravilima EU, ako kasne moraju da voze i besplatno

Hrvatska -

Ako voz kasni više od 60 minuta, Hrvatske železnice će morati da vrate polovinu cene karte. Tako glasi predlog Evropske uredbe o pravima putnika u železničkom saobraćaju, javlja RTL.

Novom uredbom se predlaže: Ako voz kasni 60 do 90 minuta, putnici mogu tražiti povraćaj od 50 odsto iznosa karte. Za kašnjenje od 90 do 120 minuta – 75 odsto karte, a za kašnjenje duže od dva sata – ceo iznos.

Uredba koja je sad na snazi već propisuje povraćaj manjeg iznosa putnicima u slučaju kašnjenja, ali Hrvatska je izuzeta iz nje.

Nova uredba bi mogla skupo koštati HŽ. Naime, ove godine 939 HŽ-ovih vozova kasnilo je više od 60 minuta. Da je ova mera na snazi, HŽ bi verovatno platio milionske iznose. Inače, kašnjenja su u proseku četiri minuta na svakih 100 kilometara.

Aktualna evropska uredba propisuje povrat manjeg iznosa u slučaju kašnjenja, ali HŽ se od te odredbe izuzeo jer bi nagomilao velike gubitke. Nova uredba bi trebala onemogućiti ovakvu praksu.

Prema njoj, prevoznik bi trebao da nadoknadi i dalje troškove ako se zbog kašnjenja propusti sledeći voz do krajnje destinacije.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track