PRE 10 GODINA U ZAGREBU JE UBIJEN NOVINAR IVO PUKANIĆ: Mafijaški hladnokrvno mu podmetnuli bombu pod auto, NIJE IMAO ŠANSE! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

PRE 10 GODINA U ZAGREBU JE UBIJEN NOVINAR IVO PUKANIĆ: Mafijaški hladnokrvno mu podmetnuli bombu pod auto, NIJE IMAO ŠANSE! (VIDEO)

Hrvatska -

Ivo Pukanić i njegov kolega Niko Franjić ubijeni su tačno pre 10 godina u eksploziji automobila bombe u dvorištu ispred redakcije Nacionala u Staroj Vlaškoj u Zagrebu.

Pukanić i Franjić su upravo prišli Pukanićevom "leksusu" kad je u 18.22 odjeknula snažna eksplozija i obojicu ih ubila na mestu.

Ubica je pobegao.

foto: Profimedia

Ovo hladnokrvno ubistvo osnivača Nacionala i njegovog kolege uzdrmao je i Hrvatsku i region, a mnogi su se tada s pravom pitali da li Zagrebom upravlja mafija.

Odmah je pokrenuta velika akcija pod nazivom "Balkan eksres" i uskoro je utvrđeno da je bombu postavio Željko Milovanović (42), a u organizaciji ubistva učestvovali su i Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović. Svi su uhapšeni ili su se sami predali i svi su osuđeni.

Robert Matanić je bio glavni u organizaciji ubistva
Robert Matanić je bio glavni u organizaciji ubistva foto: Profimedia

Međutim, nikad se nije saznalo ko je naručilac ubistva. Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala i Pukanićev saradnik, kaže da je u ovakvim slučajevima teško naći naručioce, što nije opravdanje za to što su hrvatske vlasti odustale od dalje istrage. Jelinić sumnja na duvansku mafiju, ali to ne može da dokaže. Tek, ubice su Pukanića mesecima pratile po Zagrebu i pripremale atentat.

foto: Profimedia

"To je moglo da se dogodi jer su na čelu obaveštajne službe bili diletanti ili zato što je neko od njih namerno okrenuo glavu. Neka javnost proceni šta je za zemlju poraznije. Na čelu službe tada je bio Tomislav Karamarko", kaže Jelinić i dodaje da je bilo propusta i u radu policije, jer se precizno rekonstruisalo ko je u policiji i kako došao do ozbiljnih indicija da se priprema taj atentat.

foto: Profimedia

"Uprkos tome, Pukaniću su ukinuli zaštitu, a zatim je sakriven identitet tih 'autoriteta'. Sram ih bilo. Međutim, kada se uzme u obzir da je Karamarko zatim postao ministar unutrašnjih poslova, ne čudi takav ignorantski stav prema odgovornima unutar policije", zaključio je Jelinić.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track