NEMAČKA ŠTAMPA ISPROZIVALA HRVATSKU! ŠPIGL: Postoji opasnost za mir na Balkanu i zove se HDZ!
Foto: Reuters

zabrinuti

NEMAČKA ŠTAMPA ISPROZIVALA HRVATSKU! ŠPIGL: Postoji opasnost za mir na Balkanu i zove se HDZ!

Hrvatska -

Nemački Špigl objavio je članak u kojem su žestoko kritikovali HDZ i vladajuću stranku direktno prozvali za ugrožavanje mira na Balkanu.

U tekstu pod nazivom "Opasnost za Balkan" list da "Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Hrvatskoj, meša se u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine. Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susednoj zemlji. HDZ želi da rezerviše deo BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čije sprovođenje nadgleda EU", piše Špigl.

Političari HDZ BiH su u poslednjoj izbornoj kampanji masovno podgrevali etničke napetosti. Kasnije, početkom oktobra, posle izbora za tročlano Predsedništvo BiH, kada nije izabran kandidat HDZ, već predstavnik liberalnog Demokratskog fronta, koji, kako konstatuje nemački list, igra na kartu razumevanja, Zagreb je počeo da ga politički demontira.

Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković. On namerava da nastavi da podržava smer radikalnih nacionalista, zaključuje Špigla u svom članku.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Reuters

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track