HRVATSKI POSLANIK O MIGRANTIMA: Granice treba braniti i vojskom
Foto: Youtube/Printscreen

svim sredstvima

HRVATSKI POSLANIK O MIGRANTIMA: Granice treba braniti i vojskom

Hrvatska -

Saborski poslanik Pokreta za uspešnu Hrvatsku (HRAST), Hrvoje Zekanović, izjavio je danas da bi, s obzirom na sve veći priliv migranata, upotrebio sva moguća sredstva da zaštiti suverenitet i granice Hrvatske, pa i vojsku, ako je potrebno.

Na konferenciji za medije, on je predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović pozvao da u decembru u Maroku ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju, jer ga smatra "najvećom opasnošću".

"Predsednica je radosno najavila da će potpisati taj ugovor, a njime se značajno liberalizuju i olakšavaju migracije", kazao je Zekanović, zapitavši ako taj sporazum ne valja SAD i Mađarskoj, pa ga neće potpisati Tramp ni Orban, zašto ga onda potpisuje Hrvatska "koja srlja u sporazum i ne zna šta potpisuje".

foto: Reuters / Marko Đurica

On je zatražio i da zbog situacije s migrantima, ali i afera koje potresaju bezbednosni sistem, sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Zadnjih nedelja i dana imamo veliku migrantsku opasnost i migracije koje prete Hrvatskoj. Stotine i stotine migranata, što je nezapamćeno, pokušavaju na silu ući u Hrvatsku pri čemu se čak i sukobljavaju s hrvatskom policijom", kazao je Zekanović, istakavši da je stravično da hrvatska vlast, premijer i MUP još nisu reagovali.

Dodao je da su stanovnici u pograničnim područjima ogorčeni jer doslovno ne mogu noću da sigurno izlaze iz kuća, a da ne naiđu na migrante.

foto: Reuters / Marko Đurica

"BiH zvanično priznaje da je njenom teritorijom prošlo 12.500 migranata, podaci EU su 25.000 migranata, a veliki deo njih još je u hrvatskim šumama", smatra Zekanović, dodavši da se ne priča o ključnom problemu da neko u Hrvatsku ulazi bez pasoša i radi šta god hoće.

"S obzirom da su se Slovenija i Mađarska ogradile bodljikavom žicom od ostatka sveta, kada krene veći migrantski talas, Hrvatska može očekivati da postane hot-spot za migrante", kazao je on.

foto: AP / Amel Emrić

Na pitanje da li bi postavio bodljikavu žicu na hrvatske granice, neodređeno je odgovorio da bi Hrvatsku zaštitio na svaki mogući način.

"Danas imamo hrvatsku policiju na granicama, pa ako ona nije dovoljna, onda uvedimo druge mere koje će zaštiti granice", istakao je on i dodao da je bodljikava žica u Hrvatskoj sinonim za nešto ružno i opasno, dok je Slovencima i Mađarima prihvatljiva mera.

"Hrvatski vojnici gase požare, učestvuju u sanaciji požara, svuda su na raspolaganju hrvatskom narodu, a njihova primarna funkcija i jeste zaštita granica, pa naravno da treba da učestvuju i u ovoj situaciji", zaključio je Zekanović.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track