NE MOGU DA SVARE KOMŠIĆA: Hrvati se žalili Evropskom parlamentu na izbore u BiH
Foto: Reuters

ZAJEDNIČKO PISMO

NE MOGU DA SVARE KOMŠIĆA: Hrvati se žalili Evropskom parlamentu na izbore u BiH

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu uputili su u četvrtak zajedničko pismo predsednicima Evropskog parlamenta, Evropskog saveta i Evropske komisije povodom ishoda opštih izbora u Bosni i Hercegovini izražavajući duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsedništvu BiH izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata.

U zajedničkom pismu Antoniju Tajaniju, Donaldu Tusku i Žan-Klodu Junkeru, svih 11 hrvatskih evroparlamentaraca u izražava "duboku zabrinutost" zbog ishoda izbora u BiH i uverenje da on ne doprinosi odrivosti i funkcionalnosti BiH kao "države tri ravnopravna konstituvna naroda, kako predviđa Dejtonski sporazum", prenosi Hina.

U pismu se podseća da se treći put dogodilo da su hrvatskog predstavnika u Predsedništvu BiH, ovog puta Željka Komšića, većinom birali bošnjački glasači dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata. Takođe su napomenuli da BiH i Hrvatska imaju najdužu granicu i dele duboke veze, pa pozivaju da se pažljivo prati uticaj sadašnjeg razvoja stanja na stabilnost BiH i šire regije, bilateralne odnose s Hrvatskom, regionalnu saradnju i evropske ambicije te zemlje.

Poslanici u pismu evropskim čelnicima poručuju da očekuju sveobuhvatnu raspravu o stanju u BiH posle izbora na idućem sastanku Saveta EU za spoljašnje poslove.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track