USKRATILI DETETU PRAVO NA LEČENJE: Zatvor za roditelje čiji je sin (10) u mukama preminuo od kancera
Foto: Facebook

STIGLA PRESUDA

USKRATILI DETETU PRAVO NA LEČENJE: Zatvor za roditelje čiji je sin (10) u mukama preminuo od kancera

Hrvatska -

Hana Budinski (40) i Viktor Brnobić (43) proglašeni su krivima za grubu povredu prava svog sina koji je preminuo pre tri godine, zato što su odbili da ga leče po konvencionalnim metodama zvanične medicine, ali nisu osuđeni za smrt deteta jer sud nije prihvatio inkriminaciju iz optužnice da je bolest brzo napredovala zbog nelečenja.

Riječki Županijski sud doneo je nepravosnažnu presudu u slučaju dečaka koji je preminuo pre tri godine, kad mu je bilo 10 godina, od kancera poznatog kao Non-Hočkin limfom (NHL).

Zbog povrede prava detata, majka, Hana, koja se prezivala Gržetić u vreme podizanja optužnice, osuđena je na godinu dana zatvora, a otac, Viktor, na godinu i po. Nijedno nije došlo na čitanje presude.

Tužilaštvo je insistiralo na tome da je dečak preminuo zato što nije lečen, ali sud to nije prihvatio jer su veštaci s Medicinskog fakulteta u Zagrebu utvrdili da dete ne bi zasigurno preživelo ni da se lečilo konvencionalnim metodama savremene medicine.

Kako stvari stoje, i tužilaštvo i advokati odbrane žaliće se na presudu, posebno Brnobićev advokat, koji se zapitao zašto je otac oštrije kažnjen od majke, kojoj je dete dodeljeno posle razvoda.

Kurir.rs/24sata.hr/Novi list

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track