MEGATALASI UDARAJU NA DUBROVNIK: Visine 9 metara, rekordi oboreni na celoj obali (VIDEO)
Foto: Profimedia

nevreme

MEGATALASI UDARAJU NA DUBROVNIK: Visine 9 metara, rekordi oboreni na celoj obali (VIDEO)

Hrvatska -

Prema podacima Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI), u ponedeljak su na par mernih stanica izmereni rekordni talasi.

Naime, Hrvatski hidrografski institut ima mogućnost praćenja u realnom vremenu vrednosti visine, perioda i smera talasa na stanicama Rovinj, Split, Ploče i Dubrovnik.

Tako su, u ponedeljak, izmereni rekordni talase na stanicama u akvatorijumu Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika.

Izmerena maksimalna visina talasa u akvatorijumu Rovinja iznosila je čak osam metara s pripadajućom značajnom visinom talasa od 4.57 metara (stanje mora 6) i perioda od 9,1 sekunde.

Kod Splita je izmeren rekordni talas od 3.11 metara s pripadajućom značajnom visinom talasa od 1.80 metara (stanje mora 4) i periodom od 5.7 sekundi.

Na valografskoj stanici u Dubrovniku (pored ostrvca Sv. Andrija) izmeren je maksimalni talas visine 9.03 metara i pripadajuće značajne visine talasa od 4.55 metara (stanje mora 6), periodom od 9.5 sekundi.

Kod Ploča izmereni su talasi maksimalne visine od 2.52 metara s pripadajućom značajnom visinom talasa od 1.13 metara (stanje mora 3) i periodom od 4.7 sekundi.

Prikupljeni i obrađeni podaci doprineće povećanju bezbednosti plovidbe u navedenim područjima i izradi bezbednosnih preporuka, stoji u saopštenju HHI-ja.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track