Najnovije vesti

HOLANĐANI ZAVRŠILI ISTRAGU O SPEKTAKULARNOM SAMOUBISTVU RATNOG ZLOČINCA U HAŠKOM SUDU: Nismo uspeli da utvrdimo kako je Praljak dobio otrov koji je popio! (VIDEO)
Foto: EPA

MISTERIJA!

HOLANĐANI ZAVRŠILI ISTRAGU O SPEKTAKULARNOM SAMOUBISTVU RATNOG ZLOČINCA U HAŠKOM SUDU: Nismo uspeli da utvrdimo kako je Praljak dobio otrov koji je popio! (VIDEO)

Hrvatska

HAG - Holandsko tužilaštvo završilo je istragu o samoubistvu generala Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine, međutim istraga nije pokazala kako je dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude.

"Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu", zaključilo je Tužilaštvo.

Posle Praljkovog samoubistva, nastala je sumnja da su izvršena dva krivična dela - prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o lekovima zabranjena supstanca, a drugo da se druga sumnja da je Praljak imao pomoć oko pripreme samoubistva.

Istraga je pokušala da sazna kako je bočica sa otrovom dospela u sudnicu, zbog čega su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom i ispitani svedoci, pregledane prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gde je Praljak došao do otrova.

Praljak je počinio samoubistvo ispijanjem cijanida 29. novembra 2017. godine u haškoj sudnici nekoliko sekundi nakon što mu je pravosnažno potvrđena presuda za ratne zločine počinjenje devedesetih godina u BiH. 

Posle toga je sud istragu o Praljkovom samoubistvu prepustio holandskom tužilaštvu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...