Najnovije vesti

NA KONKURSE ZA POSAO SE NIKO NE JAVLJA, BOLNICE SMANJUJU ODELJENJA: Medicinske sestre iz Hrvatske otišle za Nemačku
Foto: Profimedia

NEDOSTATAK OSOBLJA

NA KONKURSE ZA POSAO SE NIKO NE JAVLJA, BOLNICE SMANJUJU ODELJENJA: Medicinske sestre iz Hrvatske otišle za Nemačku

Hrvatska

Jedinica intenzivnog lečenja Klinike za kardijalnu hirurgiju, najveće hrvatske bolnice KBC-a Zagreb, privremeno je smanjila broj kreveta.

Razlog za to je nedostatak medicinskih sestara. Kako je potvrđeno iz bolnice, zbog odlaska medicinskih sestara povremeno dolazi do poteškoća u svakodnevnom radu koji se, kako navode, rešavaju u hodu. Direktor Ante Ćorušić kaže da je na odeljenju došlo do naglog nedostatka medicinskih sestara, i to zbog bolovanja. Trenutna situacija rešava se hitnim prijemom 10 medicinskih sestara, a nakon toga sledi konkurs za prijem još sedam novih medicinskih sestara kako bi se ubuduće predupredila slična situacija, navodi on. I dečja psihijatrijska bolnica u Kukuljevićevoj ima problema s medicinskim sestrama. Naime, stručnjaci Veća Evrope u martu su u toj bolnici pronašli nepravilnosti, a među njima je bio i nedostatak kadrova, konkretno medicinskih sestara. Direktorka Vlatka Boričević Maršanić, nakon što su podaci pušteni u javnost, rekla je da sestara nedostaje, ali da se uprkos raspisanim konkursima niko ne javlja, piše Jutarnji list.

Da sestara hronično nedostaje vidi se i na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gde su medicinske sestre i tehničari na samom vrhu najtraženijih zanimanja. Samo u ovom trenutku na stranicama HZZ-a otvoreni su konkursi kojima se traži 254 medicinskih sestara. Deficit sestara je u svim zdravstvenim ustanovama, od bolnica, domova zdravlja, domova starih... Ali, ovo nije konačna brojka sestara koje nedostaju, jer mnoge ustanove konkurse objavljuju na svojim web stranicama. Podaci su katastrofalni i ukazuju na kompletan deficit struke koja drži čak 45 odsto ukupnog zdravstva. U Hrvatskoj je oko 30.500 medicinskih sestara, a nedostaje ih od osam do 12 hiljada. "Sve se pogoršalo i činjenicom da sestre sve više odlaze da rade van zemlje. Od ulaska u EU otišlo je 1.000 sestara. To su uglavnom mlade osobe koje su tek završile školovanje", napominje Anica Prašnjak, predsednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara. Drugi problem je, navodi, činjenica da ima jako puno sestara koje su u godinama za odlazak u penziju, a njihova mesta nema ko da popuni.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...