OVI VIP HRVATI SU ZAVRŠILI U REMETINCU: Evo ko je plakao, ko je bio laf, a koga su zvali pi.kica!
Foto: Beta/Slavko Vukadin, EPA, Damir Dervišagić

BUDŽE NA ROBIJI

OVI VIP HRVATI SU ZAVRŠILI U REMETINCU: Evo ko je plakao, ko je bio laf, a koga su zvali pi.kica!

Hrvatska -

Bivšem vlasniku Agrokora, Ivici Todoriću, određen je istražni pritvor, a ako tužilaštvo dokaže sve što mu stavlja na dušu, Gazda, kako mu Hrvati tepaju, završiće u čuvenom zatvoru Remetinec u Zagrebu.

Todoriću je danas supruga donela ručak u zatvor, a njegovi prijatelji kažu da ne znaju kako će on izdržati robijaške dane jer pati od panike.

U tom zatvoru "krompir su ljuštili" bivši premijer Ivo Sanader, aktuelni prvi potpredsednik hrvatske vlade Radimir Čačića, potpredsednik vlade Damir Polančec i toliko ministara da bi sastavili neku vladu nacionanog jedinstva, komentariše portal Express.hr dodajući da su članovi uprava i nadzornih odbora bili "standardni prvotimci", a neko vreme najviđeniji "gosti" zatvora bili su gradonačelnici i župani.

foto: Profimedia

Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je tokom zatvorskih dana primenjivao lenjinističku formulu - učiti, učiti i samo učiti. Poput Josipa Broza Tita, koji je bio srećan kad su ga osudili na 8 godina zatvora jer će u Lepoglavi moći da čita, Bandić je u zatvor poneo knjige. Kaže da je gutao sve što mu je došlo pod ruku.

"Pročitao sam 28 knjiga. Obnovio sam svu lektiru, pročitao 'Deset krvavih godina' Miroslava Krleže. Čitao sam, osim Krleže, i sve od Gustava Matoša do Tina Ujevića i Antuna Branka Šimića. Sad bih mogao opet da maturiram", pohvalio se Bandić.

Postupak s pridošlicama u zatvoru je predviđen zakonom, ali mnogo toga na robiji nije. Pridošlice su često žrtva surovih "šala" starosedeoca, koji vole da ponize dojučerašnje moćnike, predstavnike sistema koji ih je oterao u zatvor. Neki su se dobro pokazali, a drugi su zaradili nadimak "pi.kice".

foto: Profimedia

Damir Polančec

"Damiru Polančecu su znali da naprave psinu kao što je da se šatro sapletu s tanjirom punim supe pa sve prospu po njemu", kaže izvor upućen u zatvorske dane tog fudbalera. Na sreću, komunikativni Polančec je brzo shvatio pravila igre, ćaskao je sa svima, a naklonost drugih je zadobio kupujući im hranu i cigarete. Robijaši ga pamte kao "pravog gospodina".

Bivši direktor Podravke Zdravko Šestak završio je u Remetincu zbog afere Spice.

"Zdravko Šestak je glumio gospodina, a u ćeliji je stalno plakao. Spavao je na gornjem krevetu s kog gotovo nikada nije silazio zbog straha. Zbog straha od ostalih zatvorenika, a s njim ih je bilo osam u sobi, retko je izlazio i u šetnju zatvorskim dvorištem", kaže dobro upućeni sagovornik. Šestak je ubrzo otkucao Uskoku sve što jeste i nije znao samo da izađe na slobodu.

foto: Beta / Dario Grizelj

Ivo Sanader

Najveća "zverka" u istoriji Remetinca bio je bivši premijer Ivo Sanader. Kažu da se u zatvoru potpuno promenio.

"Kada je došao u zatvor, držao se bahato. Ni sa kim nije hteo da komunicira. Posle je počeo da priča o svemu. Sve ga je zanimalo", kaže sagovornik. Sanader je mnogo čitao, odgovarao je na pisma koja su mu slali obični građani, nikada nije kupovao hranu u kantini nego je jeo isključivo ono što mu se donese u ćeliju.

Na dobacivanja ostalih zatvorenika nikada nije odgovara, a svašta su mu dobacivali: gde su pare, da ih oni dignu kad izađu, fale li mu "Brioni" odela, gde su mu prijatelji, Ivo, lopove...

foto: Profimedia

Neven Jurica

Uglavnom, poznate face pokušavaju da u zatvoru zadrže povlašćeni status, ali mnogima to ne uspe. Neven Jurica, bivši hrvatski ambasador u UN, izdržavao je zatvorsku kaznu, doduše, u Valturi, zatvoru kraj Pule, ali kažu da se otpočetka držao kao povlašćena osoba.

Bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, koji je u pulskom zatvoru robijao gotovo dve godine, pamte kao galantnog čoveka prijatnih manira, koji je bio spreman da pomogne svakome, pa su ga zatvorenici uvažavali i cenili.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Beta/Slavko Vukadin, EPA, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track