TODORIĆ SA MILIJARDI SPAO NA 22 EVRA DNEVNO: Ovako izgleda zatvorski dan bivšeg vlasnika Agrokora
Foto: Reuters

sirotinja

TODORIĆ SA MILIJARDI SPAO NA 22 EVRA DNEVNO: Ovako izgleda zatvorski dan bivšeg vlasnika Agrokora

Hrvatska -

Ivica Todorić u pritvoru ima pravo na tri obroka dnevno, sme da potroši 170 kuna (22 evra) dnevno, može da naruči poseban ručak, ali i mora da čisti ćeliju.

Todorić se u pritvoru se budi u 7 sati ujutro, potom sledi higijena i dostava doručka u ćeliju. Nakon toga, pritvorenicima su omogućene posete, razgovori s advokatima, lekarski pregledi. Zatim će uslediti poseta lekaru opšte prakse i razgovor sa psihijatrom, a ako se utvrdi da je ozbilno bolestan ide u zatvorsku bilnicu.Ako ni to nije dovoljno, moguće je da se odobri i odlazak u neku od bolnica.

Bivši direktor Uprave za zatvorski sistem Miroslav Mihoci kaže kako pritvorenik ima pravo na posetu šest puta mesečno i to u trajanju od 15 minuta do sat vremena uz posebno odobrenje. Međutim, advokati u istražni zatvor mogu da dolaze tokom celog jutra i u njemu boraviti neograničeno. Komunikacija sa privatnim posetiocima, koja se odvija kroz staklo, se nadzire, dok su poseti advokata u posebnim prostorijama i pravosudni policajci ne slušaju razgovore.

Tokom radnog jutra, negde oko podne, pritvorenici u zatvorskoj ćeliji dobiju i ručak, a omogućeno im je i dva sata boravka na otvorenom zajedno sa ostalima. Tokom tog vremena mogu da se druže, čitaju, puše, iako im je dozvoljeno pušenje i u ćelijama, ali pritom se pazi da u istoj ćeliji ne budu pušač i nepušač.

Kad je reč o hrani, svaki pritvorenik ima pravo na tri obroka dnevno, a Mihoci navodi kako hrana mora biti raznolika i sadržavati tri hiljade kalorija dnevno. Zatvorenik ima mogućnost i da naruči nešto posebno za sebe u kuhinji, ali to dodatno plaća.

“Na primer, zaželi li se pritvorenik sarme, u kuhinji je moguće da se pripremi, a naplaćuju mu se namirnice, usluga i energenti potrebni za pripremu”, kaže Mihoci za Jutarnji list dodajući kako svaki zatvorenik ima novac na računu u pritvoru koji tu stoji kao kaucija i dnevno sme da potrošiti najviše 170 kuna.

U ćeliji pritvorenici mogu da imaju televiziju i radio, a za potrebe odbrane moguće im je osigurati i korišćenje laptopa, ali bez interneta. Pritvorenik sme da nositi svoju odeću, a nedeljno ima pravo na jedan paket od pet kilograma težine.

Dodajmo da svi zatvorenici moraju da brinu o čistoći prostora sve ćelije i da ne postoje čistačice koje će to raditi za njih.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track