GOSTI SA KRUZERA UZVRAĆAJU UDARAC: Dubrovčanima jasno rekli šta im sve smeta u njihovom gradu  (VIDEO)
Foto: Profimedia

turizam

GOSTI SA KRUZERA UZVRAĆAJU UDARAC: Dubrovčanima jasno rekli šta im sve smeta u njihovom gradu (VIDEO)

Hrvatska -

Britanci i Amerikanci najbrojniji su gosti s kruzera u Dubrovniku. U proseku imaju 49 godina i troše oko 58 evra na dan

. "Najveći deo je za hranu i piće u ugostiteljskim objektima, zatim na kupovinu, pa slede izleti, ulaznice, suveniri", kazala je Zrinka Marušić iz Instituta za turizam Zagreb.

Potrošnja je gotovo dvostruko veća nego 2006. godine, kada se radila posljednja analiza. Ali, žale se upravo na ponudu suvenira i trgovina, kao i većina gostiju u Dubrovniku. "Previše je ovih 'kineskih' suvenira. Ali pronašli smo manje prodavnice s autentičnim suvenirima. Jesu skuplji, ali takve proizvode tražimo", požalila se gošća iz Velike Britanije.

Više od 90 odsto gostiju s kruzera u Dubrovniku je prvi put, u proseku se zadržavaju samo 5 sati. Iako su ukupno zadovoljni, najviše im smetaju gužve.

"Putnici nam kažu da je to možda najlošiji element ponude, upravo te gužve i i u prometu, ali i u samoj destinaciji", ističe Marušić.

Danas u gradu nema brodova ni gužvi, ali ima zadovoljnih gostiju koji izbegavaju sezonu. "Ne mogu zamisliti kako je ovdje kada je 6 kruzera u gradu. Čuli smo za velike gužve, ali i plan boljeg rasporeda brodova. Isto to napravili su na Aljasci, ne sme biti previše borodva u isto vreme'', ispričala je Beverli iz SAD-a.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track