Najnovije vesti

NOVI DETALJI SPEKTAKULARNE PLJAČKE U VENECIJI: Hrvat kradljivac rekao da je nezaposlen, detektivi sumnjaju da će ikada naći nakit
Foto: MUP/Youtube

dragulji davno prodati

NOVI DETALJI SPEKTAKULARNE PLJAČKE U VENECIJI: Hrvat kradljivac rekao da je nezaposlen, detektivi sumnjaju da će ikada naći nakit

Hrvatska

Plen još nije pronađen. Dosta vremena je prošlo od krađe, a nade da se pronađe nakit nisu velike, kazao je venecijanski tužilac Bruno Čerči.

Italijanska policija traga za još jednim članom bande koji je učestvovao u pljački dragulja iz privatne kolekcije nakita i drugih vrednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al Tanija u Veneciji u januaru. Svi ostali članovi bande, državljanin Hrvatske i BiH Vinko Tomić (60), hrvatski državljani Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48) i jedan državljanin Srbije, završili su u pritvoru. Policija sumnjiči Tomića da je organizator pljačke, a na ispitivanju je kazao da je nezaposlen.

"Nemam nikakvu imovinu i nezaposlen sam", kazao je navodno Tomić istražiteljima i, iako nema imovinu, predložio da ga puste uz kauciju od 50.000 evra, koje bi navodno trebalo da prikupi njegova porodica. Italijanski istražitelji su nakon pljačke pregledali desetine sati snimaka video-nadzora kako bi identifikovali kradljivce nakita, prenosi 24sata.hr

"Istragu smo počeli na vrlo težak, gotovo nemogući način, ali nikad nismo izgubili veru", kazao je istražitelj Alesandro Đulijano.

Venecijanski tužilac kazao je kako je sve manje nade da će nakit pronaći.

"Ukradeni nakit još nije pronađen, a u Hrvatskoj su pretresli domove u kojima su osumnjičeni uhapšeni", rekao je.

Tomić, koji ima nekoliko identiteta, takođe je na ispitivanju rekao kako je 1998. osuđen zbog overavanja neistinitog sadržaja. Ipak, pod identitetom Juro Markelić osuđen je u Las Vegasu 2002. jer je opljačkao zlataru, a pod imenom Vinko Osmakčić osuđen je 1995. godine na Havajima zbog krađe satova vrednih milion dolara. Tad je sudiji pred kojim je odgovarao za krađu pisao da je otišao 1992. godine iz BiH jer je njegovo selo uništeno.

Tomića povezuju i s bandom "Pink Panter".

"Ne možete ići u takve pljačke ako posle nemate dogovorenu prodaju. To se samo tako ne radi. Najveća opasnost je uzeti nešto i zadržati to kod sebe, čekati i ostaviti u zemlji u kojoj je ukradeno", kazao je jedan od članova međunarodne bande "Pink Panter" u jednom dokumentarcu. Inače, Interpol muku muči s drskim ružičastim panterima. Utvrdili su da su od 1999. opljačkali više od 380 zlatara, a procenjuje se da je odneseni nakit vredan više od 334 miliona evra. Članovi bande kradu u manjim grupama i pretežno su iz bivše Jugoslavije.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: MUP/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...