ŠKOLA STRAVE U OSIJEKU! Dečak (12) stavio SKALPEL POD GRLO drugom đaku! Roditelji NE DAJU DECI DA IDU U ŠKOLU!
Foto: Shutterstock

PROBLEMATIČAN UČENIK

ŠKOLA STRAVE U OSIJEKU! Dečak (12) stavio SKALPEL POD GRLO drugom đaku! Roditelji NE DAJU DECI DA IDU U ŠKOLU!

Hrvatska -

U Osnovnoj školi "Tin Ujević" u Osijeku od juče, 15. novembra, ce razred 5.b bojkotuje nastavu jer ne mogu više da trpe to što učenik F. K. (12) sistematski maltretira druge đake.

Roditelji kažu da je ovo dugotrajno nasilje kulminiralo u sredu, 14. novembra, kad je na času tehničkog taj učenik izvadio skalpel iz pribora za rad i prvo ga stavio sebi pod grlo, a zatim i drugom učeniku.

"Sin mi je ispričao da je u jednom trenutku F. K. došao do njega i drugog dečaka i otvorenim skalpelom pokazao na svom vratu kako će ih ubiti. Mom sinu je zatim pretio da će ga prebiti, a sve vreme je imao skalpel u ruci", priča majka Jadranka Gaće. Istu priču potvrdila je i majka Sandra Štiks, dodajući kako je, navodno, F. K. svom asistentu (ima asistenta u nastavi, i to iz projekta EU) rekao da samo njega neće dirati jer ga voli i s njim je dobar.

Majka Sanela Eichner kaže da je F. K. prošle godine tražio od njene ćerke, dok je prolazila pored toaleta, da skine majicu, a onda je otkopčao rajsferšlus na pantalonama.

foto: Glas Slavonije/Marija MIhelić

Očajne majke: Tom dečaku treba pomoć, ali ne možemo da pustimo da se dogodi tragedija

"Moju ćerku je pretukao u drugom razredu, pa se tokom odmora krila ispod stola. Niko ne može da nam garantuje bezbednost naše dece i zato smo odlučili da do daljeg ne idu na nastavu dok se problem ne reši", priča majka Mirela Čondrić.

Kristinu Knežević je, dok su deca bila u trećem razredu, jednog dana na posao pozvala ćerkica da joj kaže da je seksualno zlostavljanja. Žena se odsekla, a mala joj je ispričala da je F. K. ušao u toalet za devojčice dok je ona bila unutra, skinuo pantalone i gaće i tražio joj da ga dira po penisu.

"Ćerka je nekako uspela da zalupi vrata i ostala je zatvorena u toaletu 15-ak minuta dok on nije otišao. Ne ostavlja je na miru, pa je i prekjuče, tokom časa tehničkog, uzeo makaze u ruke i pretio da će joj iskopati oči", priča očajna majka.

To su samo neki slučajevi s duge liste njegovog problematičnog ponašanja, a roditeljima je dozlogrdilo. Svesni su da tom agresivnom detetu treba pomoć, ali ne smeju da čekaju da se dogodi tragedija. U sredu su se okupili u školi, otišli kod direktorke i obavestili je i usmeno i pismeno da decu neće puštati na nastavu dok problematičnog dečaka ne udalje iz njihove blizine.

DIREKTORKA: ŠKOLA URADILA SVE, MAJKA NEĆE DA SARAĐUJE

Direktorka škole, Jasenka Vajdić, kaže da problemi sa F. K. postoje otkako je krenuo u prvi razred.

"U nekoliko navrata bilo je prijava i policiji i Hitnoj pomoć, koja je dečaka iz škole jedva iznosila zbog snage njegovih napada. On ima svoju dijagnozu, ali nismo sigurni u kojoj je fazi lečenja, da li prima terapiju i slično. Sigurno smo se 20-ak puta obraćali svim nadležnima, čak i održali tri multisektorska sastanka", kaže ona. Direktorka dodaje da je škola dobila od nadležnih prosvetnih vlasti da F. K. pohađa posebno odeljenje za učenike s poremećajima u ponašanju, ali tamo nema mesta do septembra 2019. godine.

"Da bi dobio nastavu u kući, potrebna je majčina saglasnost, ali ona odbija svaku saradnju s nama jer u nama vidi neprijatelje, čak smatra da njen sin nema nikakvih problema i da mu ne treba prilagođavanje", kaže direktorka i poručuje da pod hitno mora da se nađe rešenje za ovu situaciju.

Kurir.rs/Glas Slavonije

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track