STRANAC GODINAMA ŽIVI U HRVATSKOJ I OVO IM ZAMERA: Korupcija, birokratija, visoki porezi i MRŽNJA prema turistima! (VIDEO)
Foto: Profimedia

otvoreno

STRANAC GODINAMA ŽIVI U HRVATSKOJ I OVO IM ZAMERA: Korupcija, birokratija, visoki porezi i MRŽNJA prema turistima! (VIDEO)

Hrvatska -

Majkl Kolins, strani preduzetnik koji dugo živi i radi u Hrvatskoj, sabrao je svoja iskustva.

"Kao i u svakoj zemlji, život u Hrvatskoj ima i prednosti i brojne nedostatke. Većina mojih iskustava stečena su tokom života i rada u toj zemlji. Ako želite, mogu vam dati pogled iz svoje perspektive.

Stopa oporezivanja iznosi ogromnih 61 odsto, a poslodavci imaju dodatnu obvezu poreza od 17 odsto. Kao rezultat toga nastaje apsurd prema kojem visokih 80 odsto odlazi na porez na dohodak, a veoma je razgranato crno tržište destimuliše domaće kompanije koje žele da zaposle ljude.

U zemlji vlada veliko nepoverenje prema pravosuđu, s obzirom na to da advokati suprotstavljenih strana imaju običaj zajedničkim snagama delovati protiv svojih klijenata u cilju izvlačenja što većeg profita.

Hrvatsko tržište rada nije veliko i talent se ne ceni s obzirom na to da talentovani pojedinci u sve većem broju napuštaju zemlju. Sposobnost se ne nagrađuje, nego samo dobra veza.

Osnivanje i održavanje preduzeća u Hrvatskoj je skupo i teško. Birokratija u zemlji zaista zapanjuje svojom složenošću i netransparentnošću kojima kao da želi sprečiti razvoj poslovanja.

Ako imate dovoljno sreće i steknete novac teškim radom i marljivošću, verojatno će vas proglasiti korumpiranim. Uspeh se u Hrvatskoj kažnjava. Bankarski sistem je neverovatno skup.

S obzirom na to da je proizvodnja slaba, privreda se uvelike oslanja na uslužne delatnosti, ali Hrvati ne razumeju što "uslužno" zapravo znači. Većina Hrvata ne voli strance i oni u ugostiteljstvu bi bili najsrečniji kad bi turisti ostali kod kuće i samo im poslali novac.

Veoma je malo komercijalnih aktivnosti koja ne neki način ne uključuju politički sistem. A kad ga na neki materijalni način uključuju, prići će vam i zapravo uceniti da platite koruptivne namete kako bi vam dozvolili da sprovedete ono što ste zamislili.

Hrvatski javni sektor u svom delovanju i korumpiranosti rangiran kao bolji samo od Venecuele koja je na najnižem mestu te liste. Situacija je stvarno tragična kad su susjedne zemlje poput Srbije i Bosne bolje rangirane od jedne zemlje članice Evropske unije poput Hrvatske.

Generalno govoreći, bolje nemojte biti ljubazni, pristojni ni obzirni prema Hrvatima jer se često to shvata kao slabost i obeležiće vas će vas kao glupog stranca. Najbolje je biti samopouzdan idirektan u komunikaciji jer se poštuje samo utisak snage i moći.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track