Najnovije vesti

HRVATSKI OMBUDSMAN UPOZORAVA: Ćutanje o zločinima NDH otvara prostor mržnji!
Foto: Lora Vidovic, Printskrin

jasno

HRVATSKI OMBUDSMAN UPOZORAVA: Ćutanje o zločinima NDH otvara prostor mržnji!

Hrvatska

Hrvatski ombudsman Lora Vidović upozorila da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji

Za to je, kako je navela, kriva vlast koja mora da obezbedi poštovanje i primenu Ustava.

Vidović je u saopštenju objavljenom na sajtu ombudsmana istakla da je za to stanje najodgovornija vlast koja mora da preuzme odgovornost za poštovanje i primenu Ustava, ali je dužna i da se pridržava zakona i da "stane na put ponašanjima" kojima se simbolički ili direktno podržava ili veliča NDH i negiraju ili umanjuju zločini koje je ona proizvela.

"Treba jasno istaći da je prema Ustavu državni suverenitet Hrvatske nastao nasuprot proglašenju NDH, da je NDH suprotstavljena savremenoj Hrvatskoj, kao i da je Hrvatski sabor Deklaracijom o antifašizmu 2005. godine potvrdio antifašističku demokratsku utemeljenost i opredijeljenost Hrvatske te pozvao na potrebu afirmacije i njegovanja antifašističkih vrednosti", istakla je ombudsmnka. Kako je dodala potrebno je "uvažiti zahteve predstavnika romske, srpske i jevrejske zajednice i antifašističkih udruženja i time stvoriti uslove za održavanje jedinstvene komemoracije, kojom bi se na primeren način odala počast žrtvama i izrazila solidarnost sa zajednicama stradalima od ustaškog režima, a Spomen područje Jasenovac ispunilo svoju ulogu - podsećalo na strahote koje je čovek u stanju da učini čoveku", rekla je ona.

"Pojave negiranja karaktera NDH i razmera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korišćenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale, da su gotovo prećutno prihvaćene", ocenila je Vidović. Kako je rekla negiranje zločina počinjenih u NDH ili njihovih razmera, negiranje je prošlosti prepune mržnje i nasilja prema Romima, Srbima, Jevrejima i političkim protivnicima ustaškog režima.

"Ono ohrabruje, a ponekad i jeste, govor mržnje koji vodi ka diskriminaciji, pa i nasilju prema pripadnicima ovih grupana. Time se neguje kontinuitet mržnje - i narušavaju vrednosti jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava, na kojima počiva Ustav Republike Hrvatske", zaključila je ombudsmanka. Ona je dodala da je edukacija nužna, kao i razvijanje tolerancije i kulture istorijskog sećanja, na šta je ukazalo i istraživanje sprovedeno medju učenicima završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...