HRVATE UPLAŠILA SUPERBAKTERIJA: Samo jedna bolnica opremljena za borbu protiv smrtonosnih infekcija
Foto: Profimedia

opasno

HRVATE UPLAŠILA SUPERBAKTERIJA: Samo jedna bolnica opremljena za borbu protiv smrtonosnih infekcija

Hrvatska -

Opšta bolnica u Koprivnici, odnosno njeno infektivno odeljenje, prva je i zasad jedina u Hrvatskoj oformila tim stručnjaka zadužen za racionalnu upotrebu antibiotika u bolničkom lečenju jer se sa sve većom upotrebom anitbiotika razvijaju i multirezistentne bakterije predstavljaju najveću prijetnju kod infekcija.

Doktorka Vesna Mađarić tvrdi kako su u koprivničkoj bolnici imali dva pacijenta zaražena “superbakterijom” koja je bukvalno postala otporna na sve postojeće antibiotike uključujući i one koji su zadnja linija odbrane.

“To su najčešće pacijenti koji dolaze iz drugih ustanova i radi se o vrlo teškim slučajevima koji su dugo vremena uzimali antibiotike. Kod jednog slučaja radilo se o koštanoj infekciji, a taj je pacijent godinama bio na antibioticima i ta mutacija dogodila se u njegovom organizmu. On je bukvalno bio jako opasan za svoju sredinu jer se takve bakterije mogu da se šire preko ruku bolničkog osoblja na druge pacijente i radi se o ‘opsadnom stanju’ kad u bolnici imamo takvog pacijenta. Sprovode se posebne mere, pacijent odmah ulazi u izolaciju i proverava kakvim je bakterijama zaražen" rekla je doktorka koja smatra da bi “sudnji dan” za čovečanstvo mogao doći upravo u postantibiotskoj eri.

Inače, otkako su u septembru prošle godine oformili spomenuti tim, u Opštoj bolnici u Koprivnici smanjili su upotrebu antibiotika za više od 50 odsto.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja