SRAMNA PRESUDA GENERALU JNA U SPLITU: Borislav Đukić (70) osuđen na 9 godina zatvora!
Foto: printscreen

prvostepena presuda

SRAMNA PRESUDA GENERALU JNA U SPLITU: Borislav Đukić (70) osuđen na 9 godina zatvora!

Hrvatska -

SPLIT - Penzionisani genaral JNA Borislav Đukić (70) osuđen je danas u Županijskom sudu u Splitu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji.

List piše da je srpski general osuđen jer je kao zapovednik 221 motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993, kao podređeni Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Ovo je prvostepena presuda na koju i general i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Brankom Koricom.

Mladić je u zatvoru u Hagu gde jeprvostepeno osuđen na doživoptni zatvor zbog zlocicna u BIH, a Novaković i Korica su preminuli. General Đukić je već više od tri godine u pritvoru u Hrvatskoj, kojoj je izručen iz Crne Gore. Uhapšen 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj poternici.

Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtevom za izručenje.

Naklon osam meseci u pritvoru u Spužu crnogorski sudovi su doneli rešenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, a ministar pravde Crne Gore doneo je konačnu odluku da se Đukić izruči Hrvatskoj, podseća Politika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track