TODORIĆ NEMA ŠANSE NA IZBORIMA: Šuška se da je Miroslav Mišković platio bivšem vlasniku Agrokora milionsku kauciju!
Foto: Profimedia/Zorana Jeftić

iz zatvora u politiku

TODORIĆ NEMA ŠANSE NA IZBORIMA: Šuška se da je Miroslav Mišković platio bivšem vlasniku Agrokora milionsku kauciju!

Hrvatska -

Po kuloarima se kao mogući spasilac Ivice Todorića spominje srpaki tajkun Miroslav Mišković. On je i ranije javno govorio da je pomagao porodici Todorić tokom "afere Agrokor".

"Osvojiću vlast i pokrenuti Hrvatsku na pravi način. Idem na izbore", jedna je od prvih rečenica Ivice Todorića po izlasku iz Remetinca, i tom rečenicom, blago rečeno, šokirao javnost. Jer, iako presumpcija nevinosti vredi za sve, pa i za njega, i iako je pred njim dug put dokazivanja da nije uradio to za šta je osumnjičen, ipak je on prema sumnjama tužilaštva oštetio "Agrokor", svoju sada već bivšu kompaniju za 1,1 milijardu kuna..

Zato jeste prilično šokantno što čovek koji je osumnjičen za toliku štetu i lažiranje finansijskih izveštaja "Agrokora", jedne od najbitnijih kompanija hrvatske ekonomije, smatra da je upravo on rešenje za ekonomski uništenu Hrvatsku. Uz to bez imalo srama najavljuje svoju političku kandidaturu, koliko god iracionalna bila.Politički analitičar Žarko Puhovski najavu Todorićeve kandidature smatra dokazom da je “gazda” izgubio kontakt sa stvarnim svetom.

"Meni se već u nekoliko njegovih nastupa učinilo da živi u nekakvim fantazmagorijama i to se sada potvrdilo. On ima dovoljno posla da se brani na sudu, a ne verujem ni da bi dobio podršku birača. Nije je imao ni kada je bio ekonomski najjači", uveren je Puhovski.

Podseća da je Todorić i ranije najavljivao politički angažman, ali sve je, kaže, palo u vodu kada su istraživanja pokazala da nema šanse za izborni uspeh. Puhovski je uveren i da Todorić svojom kandidaturom ne može da našteti Andreju Plenkoviću.

"Može jedino da mu koristi, tako što će da ocrni stari, Tuđmanov HDZ, sa kojim je on pokrenuo sve svoje mešetarije. Time bi Plenkoviću olakšao put prema liberalnoj strani odnosno centru", tumači Puhovski.

foto: Profimedia

Na Todorićevu najavu, u HDZ su reagovali veoma suzdržano.

"Svako ko po pravilima zakona nije osuđen, može da se kandididuje. Neka se kandididuje pa ćemo da vidimoi kako će da prođe", rekao je ministar saobraćaja Oleg Butković. Šef opozicione SDP Davor Bernardić rekao je kako će biti zanimljivo da se čuje šta će Todorić da kaže o tajnim sastancima sa Plenkovićem, Zdravkom Marićem i drugima. "Treba videti ko su mu bili politički sponzori i kako je došlo do afere Borg, ko su glavni akteri i kakve su finansijske posledice koje, nažalost, cela Hrvatska počinje polako oseća", komentarisao je Bernardić. I dok sa jedne strane, očito živeći u balonu od sapunice, Todorić mašta o osvajanju političkog Olimpa, sa druge strane nema potrebu da objasni odakle mu milion evra za kauciju. Reč je o popriličnom iznosu koji je uspeo da sakupi za samo pet dana. Nije zato čudno što javnost zanima odakle mu novac jer su porodici Todorić blokirane gotovo sve nekretnine u vlasništvu i bankovni računi.

Osim toga, sam Todorić je tokom boravka u Londonu više puta isticao da nema novca, ali ni tada nije odgovorio ko mu je finansirao jednogodišnji boravak u engleskoj prestonici i plaćao skupe britanske advokate. Njegova je obrana danima javno govorila da on nema novca, a na pitanje kako je onda skupio traženi novac za kauciju odgovorila: Mi smo pravni, a ne finansijski savetnici, a novac su mu dali prijatelji! Ko su ti tajanstveni prijatelji, nije hteo da kaže ni Todorić.

"Da sakupim novac za kauciju pomoglo mi je mnogo ljudi, javljali su se i nepoznati. Nije fer da sada o tome govorim, sve ćete saznati. Znam samo da je deo novca dao i moj bratić", bilo je sve što je Todorić rekao. Netransparentnost je tipična za Hrvatsku., a pitanjem Todorićeve, a i drugih milionskih kaucija pozabavila bi se i Poreska uprava. Kako sada stvari stoje, država se ne zamara previše time de li je Todorić, kao i svi oni pre njega u sličnoj situaciji, novac skupio legalno ili nelegalno. Bitno je da se položi kaucija na račun suda i da se Remetinec brzopotezno rešio još jednog VIP zatvorenika.

foto: Profimedia

Sa druge strane, u kuloarima se kao mogući Todorićev spasilac spominje srpski tajkun Miroslav Mišković. On je i pre javno govorio da je pomagao porodici Todorić tokom afere Agrokor. Svojevremeno je sa Todorićem bio i poslovno povezan, a i sam je ne baš tako davno imao sličnih pravnih problema. Ima li u tim kuloarskim špekulacijama istine, nije bilo moguće proveriti. U Miškovićevoj kompaniji "Delta holding" na pitanje de li je Mišković platio Todorićevu kauciju samo su odgovorili da nemaju komentar.

Što se tiče mera koje su uz kauciju izrečene Todoriću i pridržava li se toga ili ne, treba da kontroliše policija. To se pogotovo odnosi na zabranu napuštanja Zagreba bez dopuštenja suda. Policija to može da kontroliše tako da mu s vremena na vreme nenajavljeno pokuca na vrata, a nepridržavanje uslova kaucije vratilo bi Todorića brzopotezno u Remetinec.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto Profimedia/Zorava Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track