Najnovije vesti

USTAŠKI POZDRAV U SABORU: Vlada Hrvatske da objasni zašto ne sprečava upotrebu Za dom spremni
Foto: Youtube/Printscreen

rasprava

USTAŠKI POZDRAV U SABORU: Vlada Hrvatske da objasni zašto ne sprečava upotrebu Za dom spremni

Hrvatska

Hrvatski parlament će sutra raspravljati o Interpelaciji o radu Vlade u vezi njenog nečinjenja povodom učestale zloupotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koju je još u proleće prošle godine podneo Klub SDP-a.

SDP-ovci traže od Sabora da otvori raspravu o toj temi i da jasno obaveže Vladu da svojim delovanjem spreči korišćenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na osnovu Ustava, zakona i jasne sudske prakse, prenosi Hina.

 

Oni su Saboru predložili i da donese zaključke kojima će utvrditi da je pomenuti pozdrav korišćen kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima tzv. NDH i da je Vlada dužna u roku osam dana da ukloni spomen-ploču koja je u Jasenovcu podignuta pripadnicima hrvatskih oružanih snaga poginulim početkom 1990-ih, sa natpisom "Za dom spremni".

Prema predlogu, vlada je dužna i da u roku od 15 dana pokrene postupak nadzora nad registrovanim pravnim licima koja u svom nazivu ili logou koriste reči "Za dom spremni", te da od njih zatraži promene statuta.

 

Vlada je na SDP-ovu Interpelaciju odgovorila u septembru prošle godine, a Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke. Vlada je poručila i kako su netačne teze iz Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korišćenja simbola, prenosi Hina.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreesn

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...