SNV UPOZORAVA: U Hrvatskoj se širi revizionizam i negiraju masovni ustaški zločini, a na naše dopise niko ne odgovara
Foto: Profimedia

falsifikovanje istorije

SNV UPOZORAVA: U Hrvatskoj se širi revizionizam i negiraju masovni ustaški zločini, a na naše dopise niko ne odgovara

Hrvatska -

Srpsko narodno veće iz Zagreba upozorava javnost da ni posle mesec dana od kada su uputili pismo najvišim državnim zvaničnicima Hrvatske, a u kojima se podseća na "alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj", nije stigao nikakav odgovor.

"Na te dopise do danas nismo dobili odgovor, ali se zato razlozi zbog kojih smo ih uputili nižu i dalje. Tako se na današnji dan u šibenskoj Gradskoj biblioteci - Juraj Šišgorić, održava još jedna prezentacija knjige Igora Vukića u kojoj se negira genocid i masovni ratni zločini počinjeni u koncentracionom logoru Jasenovac", kaže se u saopštenju SNV.

Navodi se da se poslednjih godina hrvatsko društvo suočava s "vrlo snažnom plimom revizije istorijskih događaja i krivotvorenjem realnosti fašističke Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945.).

foto: Profimedia

Takve pojave doživljavaju izrazitu plimu još od 2012. godine, kada je na čelo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) došao Tomislav Karamarko.

SNV podseća da je Karamarkova stranka "otvorenije nego dotad koketirala i sarađivala sa širokim spektrom desničarskih organizacija, od udruženja veterana, preko ultrakonzervativnih i klerikalnih nevladinih organizacija do istaknutih pojedinaca na desnici".

foto: Beta

"Eskalacija negacionizma i ekstremnog istorijskog revizionizma u Hrvatskoj dovodi do negiranja i prikrivanja masovnih zločina ustaškog režima i prikazivanja drastično iskrivljene slike događaja tokom Drugog svetskog rata na tlu Hrvatske", ističu u SNV, čime se, kako navode, "želi postupno rehabilitovati NDH i njeno nasleđe".

SNV zaključuje da takva praksa izdvaja Republiku Hrvatsku u odnosu na sve države članice Evropske unije kada je reč o normalizaciji i rehabilitaciji fašističkog istorijskog nasleđa.

Saopštenje su potpisali predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, zatim poslanik u hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsednik zajednice jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track