LINTA ODBRUSIO KOLINDI: Bezočni je cinizam da su ljudska prava bila Tuđmanov cilj
Foto: AP, Aleksandar Jovanović

otkriven spomenik u zagrebu

LINTA ODBRUSIO KOLINDI: Bezočni je cinizam da su ljudska prava bila Tuđmanov cilj

Hrvatska -

Predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, ocenio je kao bezočni cinizam današnju izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je cilj Franje Tuđmana bio da ostvari ideal ljudskih prava.

To je Grabar-Kitarovićeva rekla nakon što je otkrila spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu povodom obeležavanja 19. godišnjice njegove smrti.

"Hrvatski premijer Andrej Plenković je, po ko zna koji put, ponovio vrhunske laži da je Tuđman vodio Hrvatsku u vremenima tzv. velikosrpske Miloševićeve agresije, da je oslobodio tobože okupirane teritorije i insistirao na procesu pomirenja", naveo je Linta.

foto: EPA / Antonio Bat

On je ocenio da cilj Franje Tuđmana nije bio nikakav ideal da poštuje ljudska prava svih građana, Hrvatske bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

"Njegov cilj je bio da rehabilitacijom ustaštva, antisrpskom retorikom i progonom Srba izazove rat s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske. Franjo Tuđman je ratni zločinac koji je izmakao ruci pravde zbog svoje prerane smrti i zbog dvostrukih standarda zapadnih sila", naveo je Linta.

Miodrag Linta
Miodrag Lintafoto: Zorana Jevtić

Premda je Haški tribunal oslobodio hrvatske generale Gotovinu i Markača, napomenuo je on, ipak je utvrdio da su tokom i posle akcije "Oluja" počinjeni brojni ratni zločini s ciljem etničkog čišćenja Srba sa svojih vekovnih područja.

"Dakle, i ovako pristrasan sud nije odbacio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio Franjo Tuđman. Nažalost, Haški tribunal nije procesuirao Tuđmana i njegove najbliže saradnike zbog brojnih zločina i proterivanja preko 250.000 Srba tokom 1991. i 1992. godine iz desetina hrvatskih gradova i većeg dela zapadne Slavonije", saopštio je Linta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track