Najnovije vesti

AMERIKANCI ZAVRNULI HRVATE ZA F-16: Kongres objavio realnu cenu aviona koji su kupljeni od Izraela, razlika se meri stotinama MILIONA EVRA (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen Youtube

gde je ostatak

AMERIKANCI ZAVRNULI HRVATE ZA F-16: Kongres objavio realnu cenu aviona koji su kupljeni od Izraela, razlika se meri stotinama MILIONA EVRA (VIDEO)

Hrvatska

Američki Kongres još uvek nije doneo odluku da li odobrava prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj.

Informaciju o transferu američke vojne tehnologije iz Izraela američko ministarstvo spoljnih poslova u Kongres je uputilo 11. decembra, a rok je za odluku 15 dana, odnosno 26. decembar. Ali, na stranicama odbora za spoljne poslove Kongresa nema nikakve informacije o sednici koja bi se održala do kraja godine na ovu temu, piše Jutarnji list.

 

Da je informacija iz Stejt Departmenta otišla u Kongres, potvrđeno je u službenom glasniku Kongresa SAD-a od 18. decembra. Najzanimljiviji je podatak da su u State Departmentu izračunali kako 12 aviona Barak sa inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama i simulatorom koštaju ukupno 135 miliona dolara.

Izrael je na konkursu za višenamenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio za 500 miliona dolara pa je kao najpovoljniji pobedio na konkursu. Stoga se postavlja pitanje zašto je Hrvatska platila dodatnih 365 miliona dolara?

 

Iz Ministarstva odbrane Hrvatskena na pitanje Jutarnjeg da komentarišu informaciju Stejt Departmenta o prodajnoj ceni izraelskog vojnog paketa odgovaraju: "Ne možemo da komentarišemo objave američkog Kongresa koje se odnose na druge države. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su navedeni u ponudi i po ponuđenoj ceni. Ponuda Države Izrael odabrana je kao najpovoljnija ponuda na međunarodnom tenderu skladno interesima Republike Hrvatske. Ministarstvo odbrane objavilo je vrednost ugovora o nabavi višenamenskog borbenog aviona između Republike Hrvatske i Države Izrael".

Tako zasad nije jasno kojoj verziji aviona F-16 su računali vrednost. Onog koji, prema intervenciji SAD, mora biti vraćen u prvobitno stanje ili izraelskog Baraka. Dodatnu pometnju u celu priču oko iznosa koji bi Hrvatska mogla da plati za nabavku izraelskog aviona unosi i izraelsko ministarstvo privrede.

 

Na njihovim zvaničnim stranicama u junu, povodom posete izraelskog predsednika Hrvatskoj, objavljeno je saopštenje da je u delegaciji sa predsednikom i ministar privrede Eli Cohen, kako bi pomogao da se finalizira posao prodaje aviona F-16 iz Izraela u Hrvatsku, u vrednosti 700 miliona dolara, piše Jutarnji.

 

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia/Printscreen YT

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...