HRVATI OČEKUJU UDAR CUNAMIJA: Neće biti kao u Indoneziji, ali nije za potcenjivanje!
Foto: Reuters, Profimedia, AP

proračun

HRVATI OČEKUJU UDAR CUNAMIJA: Neće biti kao u Indoneziji, ali nije za potcenjivanje!

Hrvatska -

Najmanje 222 ljudi je poginulo, a 843 ih je povređeno nakon što je cunami pogodio obalu Indonezije na Sundskom prolazu. Broj žrtava stalno raste, mnogi se još smatraju nestalim. Razorni cunami stigao je bez ikakvog upozorenja, a nagađa se kako mu je uzrok klizanje morskog dna nakon erupcije vulkana Krakatau.

Ova tragedija se dogodila tek tri dana pre godišnjice najgoreg cunamija u istoriji koji se dogodio u Indijskom okeanu 26. decembra 2004. i odnio otprilike 275.000 života u Tajlandu, Šri Lanki, Indoneziji, Maldivima, Indiji i u Somaliji, piše Express.hr. Na nekim delovima su tada talasi bili viši od trideset metara i pred sobom su nosili sve što im se našlo na putu, nestajala su čitava sela.

Sredinom 2015. godine geolozi su na području Majerovice na Hvaru otkrili tragove cunamija koji je prije 66 milijuna godina izazvao asteroid odgovoran za izumiranje dinosaura.

Veliki talas pogodio je talijansku obalu 1627. godine, u 1667. godine su potresi u Dubrovniku i 1979. Crnogorskom primorju izazivali cunamije. Budući da su potresi ipak bili slabiji, a more pliće, ali i zbog još niza drugih faktora, talasi nisu bili toliko visoki kao na Pacifiku. Ali treba naglasiti, ako bi se cunami formirao u Jadranu, on bi u obalu udario puno brže pa je pitanje bi li bilo vremena za evakuaciju, upozorili su svojevremeno stručnjaci sa Geofizičkog zavoda u Zagrebu, piše Express.

Šef istraživanja dr. Tvrtko Korbar tada je kazao da je hrvatsko otkriće na određeni način slučajnost, no i da su postojale određen pretpostavke da bi se na srednjodalmatinskim ostrvima i u Dinaridima mogli naći tragovi toga.

Po njegovim rečima ne postoji mogućnost da naše područje ponovno pogodi cunami tolikih razmera.

“Naše kolege s geofizičkog odseka PMF-a bave se cunamijima do visine desetak metara i realna opasnost za takav cunami na našem području postoji, a to znaju stanovnici Vela Luke i drugih dubokih zaljeva”, zaključio je Korbar.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track