KITAROVIĆEVA: Vučićeva poseta glavni spoljnopolitički događaj 2018. u Hrvatskoj
Foto: Beta / Emil Vaš

DOGAĐAJI GODINE

KITAROVIĆEVA: Vučićeva poseta glavni spoljnopolitički događaj 2018. u Hrvatskoj

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska agencija Hina je u pregledu spoljnopolitičkih aktivnosti Hrvatske u 2018. deo posvetila odnosima sa Srbijom, koji su okarakterisani kao "korak napred, nazad dva", a u prvom planu je ocena predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu u februaru bila glavni spoljnopolitički događaj ove godine.

"Godina je bila obeležena brojnim spoljnopolitičkim aktivnostima, a ja bih izdvojila dolazak predsednika Vučića. Iako je poseta doživela puno kritika, duboko verujem da Republika Hrvatska i Srbija moraju da razgovaraju, jer ako mi nećemo rešiti otvorena pitanja, ko će", rekla je novinarima Grabar-Kitarovićeva na božićno-novogodišnjem prijemu.

foto: Profimedia

Hina navodi da je "uprkos zapaljivim izjavama s obe strane i dosta napete atmosfere uoči posete, kao i protestima veterana, završna ocena bila da su redovni susreti na najvišem nivou nužni za rešavanje otvorenih pitanja".

"Ali, nije prošlo dugo do novog zaoštravanja. Predsednik Sabora (Gordan) Jandroković prekinuo je u aprilu poset Srbiji zbog incidenta radikala Vojislava Šešelja, koji je gazio hrvatsku zastavu u parlamentu. Hrvatska je tražila nedvosmislenu osudu, Srbija relativizovala incident", ocenjuje se u Hininom spoljnopolitičkom pregledu 2018. godine.

Gordan Jandroković
Gordan Jandrokovićfoto: Beta/Milan Obradović

Navodi se i da je posle toga "ministar obrane (Srbije) Aleksandar Vulin proglašen personom non grata kada je nameravao da dođe na komemoraciju u Jasenovcu, a Vučić je uzvratio recipročno i (hrvatskom) ministru Damiru Krstičeviću do daljnjeg uskratio ulazak u Srbiju".

"Uoči obeležavanja godišnjice, Vučić je nadmašio samog sebe poređenjem današnje Hrvatske i nacističke Nemačke, rekavši da je 'Hitler hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba", zaključuje se u delu Hininog teksta koji se odnosi na Srbiju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Emil Vaš

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track