AMERIKANCI ODOBRILI PRODAJU F-16 HRVATSKOJ: Ipak, zbog jednog uslova izraelski F-16 neće skoro sleteti u Zagreb
Foto: Profimedia, AP

problem

AMERIKANCI ODOBRILI PRODAJU F-16 HRVATSKOJ: Ipak, zbog jednog uslova izraelski F-16 neće skoro sleteti u Zagreb

Hrvatska -

Američki Kongres je odobrio izraelsku prodaju aviona F16 Hrvatskoj, tvrdi Večernji list pozivajući se na odgovor Stejt Departmenta.

Naime, istekao je rok od 15 dana u kom su članovi kongresnog Odbora za spoljnu politiku trebali da iznesu svoje zamerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, ali njih nije bilo.

Ali u skladu s onim što nalažu američki zakoni, Kongres je odobrio prodaju originalnih aviona, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, pre izraelske nadogradnje, a vrednost takvih mlaznjaka je 135 miliona dolara.

To znači da priča nije ni blizu kraja. Naime, nije uopšte bilo upitno hoće li SAD dozvoliti prodaju aviona u originalnom stanju (u kakvom ih Hrvatska ne želi).

Problem je, naime, u bogatoj nadogradnji aviona koju su izveli Izraelci.

SAD od početka kaže da avioni moraju biti vraćeni na fabričke vetzije, odnosno da moraju biti onakvi kakvi su bili u trenutku kad ih je SAD osamdesetih godina isporučio Izraelu.

Ali, Hrvatska od početka kaže da pristaje samo na one avione kakvi su dogovoreni s Izraelom. Dakle, na avione koji su uveliko nadograđeni.

"Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi avioni oko kakvih smo se dogovorili", kazala je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pre petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski funkcioneri.

Tako da bi ovo odobrenje Kongresa na kraju moglo da za posao ne znači apsolutno ništa.

Naime, da bi Hrvatska dobila onakve borbene avione kakve je odabrala na tenderu, Amerika bi trebala da odobri prodaju modifikovanih F-16 Hrvatskoj, a iz SAD-a već neko vreme dolaze informacije kako nemaju nameru da pristanu na prodaju modifikovanih F-16. Ne treba zaboraviti na su na tenderu za nabavku vojnih aviona bili i Amerikanci s novim F-16.

Nakon što je Kongres odobrio prodaju ogoljenih F-16 Hrvatskoj, sada je red na drugi postupak, onaj u kom će Izrael u pregovorima s SAD-om pokušati da isposluje prodaju modifikovanih F-16 Hrvatskoj. Hoće li Izraelci u tome uspeti, nemoguće je predvideti.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track