ŠAMAR IZ AMERIKE ZA HRVATSKU: Ostaju bez izraelskih aviona F-16! Zabranu potpisao lično OVAJ ČOVEK!
Foto: Profimedia

HRVATI BESNI

ŠAMAR IZ AMERIKE ZA HRVATSKU: Ostaju bez izraelskih aviona F-16! Zabranu potpisao lično OVAJ ČOVEK!

Hrvatska -

Američki ministar odbrane Džejms Matis je definitivno odbio da da saglasnost Izraelu za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Ove navode prenosi riječki Novi list i prenosi reagovanja opozicije koja smatra da bi, ako se to ispostavi tačim, ministar odbrane Damir Krstičević trebalo da podnese ostavku.

Džejms Matis
Džejms Matisfoto: Reuters

Iako su neki hrvatski mediji sinoć objavili da je američki Kongres dao saglasnost Izraelu za prodaju borbenih aviona Hrvatskoj, ali da posao navodno još nije okončan, te da će neke odluke biti donete tek u direktnom kontaktima SAD i Izraela, američki novinar Barak Ravid je za portal Axios napisao da je Matis definitino odbio da da saglasnost Izraelu. Podseća se da je upravo Ravid pre gotovo mesec dana prvi objavio da je taj posao "zapeo", a sada, kako se navodi, piše i o konačnom raspletu.

"Praktično, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku", naveo je Ravid reči neimenovanog izraelskog zvaničnika, koji mu je rekao da "Izrael sada više nema izbora i da mora da se izvini Hrvatskoj jer je posao propao".

Hrvatsko Ministarstvo odbrane se još nije oglasilo povodom najnovije situacije, a učiniće to, kako se navodi, kad dobiju zvanično obaveštenje od Izraela.

Iz krugova upućenih u način nabavke izraelskih aviona može se čuti da ih začuđuje cela ova situacija.

Navodi se, naime, da je Izrael Hrvatskoj tokom trajanja tendera predao dokument u kojem piše da Sjedinjene Države daju dozvolu toj zemlji da Hrvatskoj ponude F16 verziju Barak.

To bi, piše ovaj riječki dnevnik, značilo da je zvanični Vašington sredinom prošle godine dozvolio Izraelu da Hrvatskoj ponudi verziju F16 koju je ovaj nadogradio svojom, a ne američkom opremom.

Istina je, čini se, ipak drugačija.

To odobrenje se odnosilo samo na to da Izrael može da ponudi avione Hrvatskoj, a da je za realizaciju celog posla bila potrebna i naknada dozvola za prodaju.

Sada je, navodi se, zapelo kod ove druge dozvole i hrvatskoj strani nije do kraja jasno što se događa, odnosno zašto Izrael nije dobio i odobrenje za prodaju.

Ovaj slučaj u prilično neugodnu poziciju dovodi ministra obrane Damira Krstičevića, konstatuje list i dodaje da je on svoj politički kapital uložio u kupovinu izraelskih aviona više puta javno govorio da je to daleko najbolja ponuda.

On je i dalje optimista i veruje da će na kraju ovaj proces biti realizovan, ali poslednji događaji govore da je to sve manje verovatno.

Podseća se da je Krstičević bio u najužem timu premijera Andreja Plenkovića kada se ovaj u leto 2016. kandidovao za predsednika HDZ.

"Krstičević koji je Domovinski rat završio kao komandant 4. gardijske brigade, jedne od najvažnijih u Hrvatskoj vojsci, svakako štiti Plenkovićeve bokove kada su u pitanju napadi desnice na aktualnog premijera. Medutim, unutar HDZ-a ima dosta onih koji bi želeli Krstičevićev odlazak pa bi propast kupovine F16 mogao biti povod da se od Plenkovića zatraži njegova smena", piše Novi list.

Najuticajnija opoziciona SDP se već noćas oglasila o novom obratu preko svog Tviter profila.

F-16
F-16foto: Profimedia

"Amerikanci su jasno rekli u kakvom stanju avioni mogu biti prodani. Izvor tvrdi da to znači da do kupovine neće doći. Krstičević je morao da zna pravila igre. Ili ih je ignorisao i obmanuo javnost, ili zaista nije znao - u oba slučaja mora da ode", poručili su iz SDP.

Ovim povodom oglasio se i politički sekretar opozicionog Mosta Nikola Grmoja koji je za RTL pozvao na odgovornost ministra Krstičevića, ali i premijera Plenkovića.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track