VOJNI ANALITIČAR: Cela nabavka je fijasko! Hrvatskoj vladi ovolicno fali da odustane od izraelskih aviona!
Foto: Profimedia

NE MOGU PREKO AMERIKANACA

VOJNI ANALITIČAR: Cela nabavka je fijasko! Hrvatskoj vladi ovolicno fali da odustane od izraelskih aviona!

Hrvatska -

Hrvatski vojni analitičar Igor Tabak kaže da priča o poništenju nabavke nije nova i da je reč o saniranju štete.

"Mi ne čekamo neki poseban dogovor Izraela i SAD - reč je o pitanju koje je već duže spor između tih država. Ako Hrvatska od te kupovine odustane, verovatno će razgovor Izraela i SAD na brzinu prestati", kaže on.

"Čitav posao je trostran od početka i znamo da SAD moraju da daju dozvole u čitavom nizu koraka", dodaje Tabak.

foto: Printscreen HRT

Na pitanje zašto SAD nisu "upalie crveno svetlo" ranije, nego kad se već stiglo do realizacije kupovine, on kaže da zasad postoji samo predaja ponude i hrvatski odgovor na ponudu, a ostale dokumente tek treba napisati.

"Bratstvo i partnerstvo sa SAD mogli su da se entuzijastčno očekuju, ali oni nisu sigurni. Biznis je uvijek biznis, posebno kad dolazimo do NATO, u kom Amerikanci vode igru, a Izrael nije član NATO. Članstvo u NATO i Evropskoj uniji itekako obavezuju Hrvatsku i danas nismo u poziciji u kakvoj smo bili pre članstva", dodaje on.

Tabak kaže da je neslavni kraj ovog tendera s jedne strane fijasko i neprijatnost, ali da je Hrvatska "sad pametnija". On ukazuje i na to da postoji opcija da se ponovo razgovara sa Šveđanima.

"Ništa nas ne sputava, na primer Bugarska je nekoliko puta ponavljala nabavku. Slovačka se predomišljala uzduž i popreko kad je reč o nabavki aviona. Države i s puno jačim administrativnim kapacitetom imaju problema s nabavom borbenih aviona. To je vrlo teška i vrlo skupa tema koja nijednoj državi ne padne lagano", navodi on.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track