Najnovije vesti

HRVATSKA JOŠ NE PRIZNAJE PORAZ: Zagreb će tražiti od Izraela zvanično objašnjenje o narudžbini aviona F-16
Foto: Profimedia

SLABE NADE

HRVATSKA JOŠ NE PRIZNAJE PORAZ: Zagreb će tražiti od Izraela zvanično objašnjenje o narudžbini aviona F-16

Hrvatska

ZAGREB - Hrvatska će zvanično zatražiti odgovor od Izraela da li je spreman da isporuči američke avione F-16 one konfiguracije koju je ponudio i s kojom je pobedio na tenderu u martu prošle godine, a u suprotnom tender će biti poništen.

Iz Izraela nije stiglo nikakvo obaveštenje o problemima jer o njima pregovaraju SAD i Izrael, dok Hrvatskoj, kao trećoj strani, tek na uvid stižu dokumenta koje te dve zemlje razmenjuju, piše Večernji list i navodi da su američki državni sekretar Majkl Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarali o tome u Brazilu na inauguraciji novog brazilskog predsednika, ali da dogovor nije postignut.

Amerikanci i dalje ostaju pri stavu da Izrael sme da proda Hrvatskoj samo originalnu verziju aviona, bez učinjene nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo. 

 

U hrvatskom Ministarstvu odbrane navode da Izrael ima rok do petka za slanje odgovora Amerikancima, i da očekuju da će i hrvatska strana da sazna šta piše u dogovoru.

 

List navodi i da je najrealnije očekivati izlazak iz dogovora sa Izraelom i poništavanje tendera, a zatim će se odlučiti da li da se raspiše novi tender ili da se obave direktni pregovori o drugačijoj kupovini.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...