OBNOVA TITOVOG GALEBA NAIŠLA NA NOVI PROBLEM: Radovi na čuvenom brodu će koštati 10 miliona evra, čak 3 puta više nego što su planirali (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

planiraju da naprave muzej

OBNOVA TITOVOG GALEBA NAIŠLA NA NOVI PROBLEM: Radovi na čuvenom brodu će koštati 10 miliona evra, čak 3 puta više nego što su planirali (VIDEO)

Hrvatska -

U gradskoj upravi Rijeke u dokumentaciji prvobitno je istaknuto da je cena obnove broda "Galeb" oko 3 miliona evra i sada se postavlja pitanje ko je toliko pogrešio u proceni s obzirom na to da ponuda brodogradilišta Viktor Lenac iznosi čak 10 miliona evra s PDV-om.

S obzirom na novonastalu situaciju, ostalo je nekoliko mogućih opcija: da se poništi tender i raspiše novi u nadi da će se javiti neko s 'razumnijom' ponudom, da se sasvim odustane od obnove ili da se na neke druge načine dobiju sredstva za ponudu Viktora Lenca, ili novim kreditom ili povlačenjem sredstava iz EU fondova, pišu lokalni mediji.

foto: Youtube/Printscreen

Galeb je trebalo da bude obnovljen do kraja 2019. godine kako bi ostalo dovoljno vremena za uređenje muzejske postavke i postavljanje restauriranog nameštaja jer je planirano da brod početkom leta 2020. godine, u kojoj Rijeka postaje Evropska prestonica kulture, počne da vraća barem deo uloženog novca kroz delatnosti muzeja, hostela, restorana…

foto: Youtube/Printscreen

Gradski sekretar za kulturu Ivan Šarar u medijskim najavama raspisivanja tendera za obnovu "Galeba" tvrdio je da sredstva izvođači ponude višu cenu odgovorio je: "U slučaju ponude koja cenom premašuje procenjenu vrednost nabavke moguće je poništiti tender ili, ako je naručilac u mogućnosti da osigura dodatna sredstva iz sopstvenih izvora, moguće je odabrati i takvu ponudu. S obzirom na to da smo u EU projektu, o svemu tome dužni smo da informišemo i posrednička tela".

Brod Galeb je 2006. godine proglašen kulturnim dobrom, a od 2011. godine stavljen je pod trajnu zaštitu. Izgrađen je u Italiji 1936. godine za prevoz tropskog voća. U Drugom svetskom ratu prenamenjen je u ratni brod, a bio je i potopljen. Izvučen je iz mora 1948. godine, a četiri godine kasnije rekontruisan je u školski brod Jugoslovenske ratne mornarice. Od 1953. do 1979. godine bio je ploveća rezidencija doživotnog predsednika SFRJ Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je njime putovao 14 puta i posetio 18 država.

Kurir.rs/Riječanin Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track