Najnovije vesti

PUKLA BRUKA! HRVATSKU TRESE SKANDAL! Državni vrh godinu dana znao kakvi su uslovi za kupovinu izraelskih aviona! Otkriveno šta piše u tajnim američkim papirima o F-16 za Hrvate!
Foto: EPA/Clemens Bilan, EPA/Julien Warnand

NOVA AFERA

PUKLA BRUKA! HRVATSKU TRESE SKANDAL! Državni vrh godinu dana znao kakvi su uslovi za kupovinu izraelskih aviona! Otkriveno šta piše u tajnim američkim papirima o F-16 za Hrvate!

Hrvatska

ZAGREB - Hrvatski državni i vojni vrh najmanje godinu dana bio je upoznat sa američkim stavom i uslovima prodaje izraelskih brobenih aviona F-16 Barak.


Još u januaru 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-pejper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupovinu izraelskih aviona.

 

Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Kancelarija predsednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji "Bujica".

Američki dokument stigao je na Pantovčak u januaru prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsednici. Prema njegovim rečima, isti je dokument morao doći i u Kancelariju premijera kao i u Ministarstvo odbrane jer su oni direktno odlučivali o kupovini.

 

Radilo se o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kojeg se jasno videlo šta američka strana traži da se realizuje oko kupovine aviona i na koja pitanja treba obratiti pažnju, a više-manje su te stavove iz non-pejpera zadržali do kraja. Sagovrnik kaže da je non-pejper iz januara napisan na dve stranice, ali da tehničke detalje Pantovčak nije razmatrao, jer je to bio posao koji su vodili drugi.

foto: Profimedia

Kako su te poverljive informacije iz non-pejpera došle do Bujanca, može se samo nagađati, ali nije isključeno da je o svemu bio obavešten tadašnji, a danas bivši, savetnik Mate Radeljić.

 

Predsednici je, navodi se, od početka tog procesa nabavke borbene eskadrile bilo važno da se podigne sposobnost Oružanih snaga, a s tehničkom nivoom njena kancelarija nije imala veze.

 

Sagovornik tvrdi da su Amerikanci još 2017. godine, u vreme kada je Izrael na poziv Hrvatske sastavljao ponudu za Barake, u Izrael poslali dokument u kojem su naveli pod kojim tehničkim uslovima mogu prodati avione Hrvatskoj ako pobede na konkursu. I hrvatska je strana bila upoznata s tim dopisom, potvrđeno je Jutarnjem iz više izvora.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...