NEMA POSLA ZA MEDICINSKE SESTRE SA STRANIM DIPLOMAMA: U Hrvatskoj oštrije mere zbog skandala sa kupovinom diploma u BIH!
Foto: Profimedia

prvila komore

NEMA POSLA ZA MEDICINSKE SESTRE SA STRANIM DIPLOMAMA: U Hrvatskoj oštrije mere zbog skandala sa kupovinom diploma u BIH!

Hrvatska -

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) neće ubuduće izdavati odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara koje su završile programe prekvalifikacije u drugim državama.

Takva je odluka usledila nakon medijskih napisa o kuponvini diploma u BiH, a Komora u saopštenju za medije navodi kako smatra da na taj način nije moguće steći traženi nivo obrazovanja za sestrinsku profesiju, odnosno da programi prekvalifikacije nisu isti kao u hrvatskom obrazovnom sistemu zbog čega ne mogu da ponude isti nivo znanja i veština.

Komora trvdi da hrvatski obrazovni program ne poznaje program prekvalifikacije u struci sestrinstva, a takvi programi iz drugih država u suprotnosti su sa Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, kao i s odredbama Direktive 2005/36 Evropske komisije.

Obrazovanje medicinskih sestara opšte nege sastoji se od najmanje 4.600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja tokom najmanje tri godine strukovnog obrazovanja ili stručnog studija, navodi se u saopštenju HKMS.

Pravo na samostalan rad u Hrvatskoj imaju samo medicinske sestre koje poseduju odobrenje za samostalan rad, o čemu odlučuje HKMS, prenosi agencija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track