NIJE F-16 ALI MOŽE DA POSLUŽI: Hrvatski mediji u SAD otkrili letelicu idealnu za čuvanje neba lepe njihove! (VIDEO)
Foto: Profimedia

provala

NIJE F-16 ALI MOŽE DA POSLUŽI: Hrvatski mediji u SAD otkrili letelicu idealnu za čuvanje neba lepe njihove! (VIDEO)

Hrvatska -

Na prodaji u SAD-u našao se primerak MiG-29UB koja košta 4,65 miliona dolara. Izrađen 1986. godine s tek 818 sati leta, ovaj dvosed je daleko očuvaniji od bilo kog hrvatskog MiG-a.

Istini za volju, UB je varijanta "smanjene borbene sposobnosti", ali je verovatno sasvim dovoljan za potrebe er-polisinga nad Hrvatskom. Postavlja se pitanje ko bi uopšte mogao da kupi jedan takav avion, a američki mediji ni ne spominju mogućnost reaktivacije borbenog aviona.

"Avion će kupiti neko bogat i zaljubljen u avijaciju", kazao je Albert Hajdinger iz kompanije Raptor Evijejšn, aktualnih vlasnika MiG. Daleko najveća verovatnoća da će MiG završiti kao simulacija neprijateljskog aviona u nekoj od škola američkog ratnog vazduhopovstva.

Međutim, postoji šansa i da bi neka država ozbiljno razmotrila kupovinu jednog takvog aviona. Magazin Evijejšnist spominje Peru kao primer jer oni koriste već 24 MiG-a 29 različitih verzija.

Kad to uporedimo s cenom kriminalno lošeg remonta starih hrvatskih MiG-ova, ne možemo se oteti utisku da bi hrvatsko nebo bolje štitio jedan ovakav mlaznjak nego svi ovi raspadnuti na Plesu.

Kurir.rs/Express.hr

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track