BRUKA JOŠ ŽEŠĆA! Objavljena dokumenta o izraelskim avionima za koje Kolinda i Plenkvoć TVRDE DA NE POSTOJE!
Foto: EPA, Profimedia, Printscreen YouTube

CRNO NA BELO!

BRUKA JOŠ ŽEŠĆA! Objavljena dokumenta o izraelskim avionima za koje Kolinda i Plenkvoć TVRDE DA NE POSTOJE!

Hrvatska -

ZAGREB - Delovi neslužbenih dokumenata kojim su SAD još u januaru prošle godine upozorile najviše hrvatske institucije na prepreke kojoj Zagrebu stoje na putu nabavke izraelskih borbenih aviona F-16 "Barak", tzv non-pejpera, a za koje hrvatski zvaničnici tvrde da ne postoje, objavljeni su na portalu Obris.

U hrvatskoj javnosti već danima se provlače informacije o tim dokumentima, a sam vrh državnog rukovodstva Hrvatske, uključujući predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i Ministarstvo odbrane, demantovali su postojanje dokumenata, prenosi Indeks.

Portparolka predsednice Grabar-Kitarović izjavila je da ona nije primila nikakve dokumente, uputivši pritom novinare sajta Indeks da objašnjenje traže u Ministarstvu odbrane.

"U Ministarstvu odbrane ne postoji nikakav non-pejper dokument u kojem se upozorava Republika Hrvatska da se ne odobrava prodaja izraelskih aviona Republici Hrvatskoj. Ministarstvo odbrane arhivira primljene akte, tako i akte i korespodenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabavke višenamenskog borbenog aviona", saopsteno je iz hrvatskog Ministarstva odbrane.

Plenković je demantovao objavu poratla Obris, rekavši da dokumenta nikada nije video i da ne zna o čemu se radi. Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević takođe je odbacio navode o postojanju dokumenata.

"Ne mogu da verujem da bi neko poverovao da bi predsednica, premijer i ja nakon takvih saznanja nastavili ceo posao oko 'Baraka' i da bismo bili toliko neodgovorni", rekao je Krstičević.

foto: Printscreen YouTube

Damir Krističević

Radi se o dokumentu bez potpisa (non-pejper) u kom piše: "Vlada SAD želi da Hrvatska ima potpunu sliku o svim elementima programa F-16, kako bi Hrvatska mogla da dođe do informisane odluke". Taj dokument je u Hrvatsku stigao u vreme kada se u tamošnjoj javnosti govorilo o sprovođenju dodatnih istraživanja odbrambenog "posla veka".

U dokumentu se na dve stranice u pet odvojenih tačaka upozorava na preporučenu satnicu i korake za dobijanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje ponuđenih izraelskih i grčkih polovnih aviona, dodaje se i niz pitanja koje bi Hrvatska trebalo da postavi Izraelu i Grčkoj o strukturi, aviona i stanju motora na avionima, kao i o opremi, rezervnim delovima i obuci. Dalje se navodi da bi Hrvatska trebalo da razmotri moguće vremenske odrednice nabavke aviona i preporučene korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona i moguće vremenske odrednice čitavog posla nabavke novih američkih aviona F-16V za Hrvatsku.

Ocena portala Obris je da je u dokumenta sigurno imalo uvid više ljudi od premijera, predsednice i ministra odbrane, te da je neshvatljivo negiranje postojanja dokumenata i antagoniziranje SAD kao strane koja je zarad vlastite gramzivosti menjala stavove i uništila hrvatsko-izraelski posao veka.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia, EPA, Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track