PLENKOVIĆ DISCIPLINUJE AMBASADORA IZ SARAJEVA: Pozvao ga na razgovor u Zagreb jer je bio na obeležavanju Dana Srpske!
Foto: Srna

IDE NA KONSULTACIJE

PLENKOVIĆ DISCIPLINUJE AMBASADORA IZ SARAJEVA: Pozvao ga na razgovor u Zagreb jer je bio na obeležavanju Dana Srpske!

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od potpredsednice Vlade i ministarke spoljnih poslova Hrvatske Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora u BiH Ivana Del Vekija nazad u Hrvatsku.

Del Vekio je juče, kako su mediji preneli u Banjaluci prisustvovao svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske. Plenkovićev poziv za razgovor u Zagreb još ne znači njegov opoziv na funkciji ambasadora.

"Ne mogu vam ništa komentarisati, samo ću reći da nisam bio ni na svečanoj akademiji, ni na defileu, ali bio sam juče u Banjaluci", rekao je Del Vekio.

Zvizdić ne želi komunikaciju sa HR ambasadorom u Sarajevu

Odlazeći predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić, izjavio je da je zgrožen prisustvom ambasadora Hrvatske, Ivana Del Vekija, u Banjaluci na Svečanoj akademiji povodom proslave Dana Republike Srpske.

Zvizdić, koji tvrdi da je reč o neustavnom Danu Republike Srpske, smatra neprimerenim prisustvo jednog, kako kaže, diplomate iz zemje koja je članica Evropske unije.

On je na Tviteru napisao da je reč o, kako kaže, "diplomatskom skandalu i nedobronamernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiku".

"Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljnjeg personalnog kontakta i saradnje", napisao je Zvizdić.

Hrvatski ambasador je zajedno sa šefom HDZ BiH Draganom Čovićem, ministrom finansija u Savetu ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom, prisustvovao Svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom Dana Republike Srpske.

Kurir.rs/ Vecernji.hr

Foto: Srna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track