OBUSTAVLJENA POTRAGA ZA DVOJICOM RADNIKA HIDROELEKTRANE DUBROVNIK: Unutra je kao u paklu, sve je puno otrovnih gasova! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

moraju da pretraže odvodni kanal

OBUSTAVLJENA POTRAGA ZA DVOJICOM RADNIKA HIDROELEKTRANE DUBROVNIK: Unutra je kao u paklu, sve je puno otrovnih gasova! (VIDEO)

Hrvatska -

Posle požara u Hidroelektrani Dubrovnik poginuo je jedan radnik, a potraga za još dvojicom se obustavlja do jutra. Njihovih šest kolega nagutalo se dima pa su ih prevezli u bolnicu.

U petak će se pretražiti još jednom odvodni kanal i ceo akvatorij Plata, a stižu i veštaci iz centra Ivan Vučetić koji će obaviti uviđaj i veštačenje kako bi se otkrio uzrok strašne tragedije u Platu.

Pre požara se dogodila eksplozija, ali uzrok još nije poznat. U trenutku izbijanja požara u hidroelektrani je bilo 9 radnika.

foto: Youtube/Printscreen

"Ronioci su oko 14 sati pronašli telo muškarca u vodovodnom kanalu koji spaja centar hidrocentrale s morem. Telo su izvukli na površinu", rekao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Pre nego što su došli do tela, spasioci su u kanalu ugledali odeću s telefonima. Pretpostavlja se da su u kanalu i druga dva muškarca, prenosi 24sata.hr.

Splet tunela hidroelektrane prepun je otrovnih gasova i dima iako je požar lokalizovan, pa će noćas u hidroelektrani na dežurstvu ostati vatrogasne snage.

"Postoji mesto gde se može videti voda koja kreće u tunel. To izgleda kao pakao, kao da ste ispod slapova Nijagare. Tu je protok vode strašno veliki i se sve peni, tutnji i prska na sve strane", ispričao je jedan inženjer koji je imao priliku da uđe u podzemni kompleks Hidroelektrane Dubrovnik.

Prilikom građenja čitavog kompleksa na prostoru BiH i Hrvatske, sistem su postavili tako da vodu dovlače uz pomoć cevi iz Trebinja. Ona je duga 16,6 kilometara i dolazi na dve moćne turbine. Ako sistem dugo ne radi, postoji opasnost od poplava na području BiH.

Osim toga, naučnici kažu kako su tokom gradnje ove hidroelektrane otkrili i veliku podzemnu pećinu Duboka Ljuta, kraj koje je izgrađena impozantna građevina. Ona nije detaljno istraživana. Prema jedinim informacijama, na dnu se navodno nalaze potopljeni kanali. Jedan od ulaza je zazidan, a mogućnosti naučnog istraživanja su minimalne.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja