AMERIČKA AMBASADA: SAD sve vreme bile jasne o kupovini izraelskih F-16! Vlast je sve znala!
Foto: Profimedia

RAZJAŠNJENJE

AMERIČKA AMBASADA: SAD sve vreme bile jasne o kupovini izraelskih F-16! Vlast je sve znala!

Hrvatska -

ZAGREB - Američka Ambasada u Zagrebu saopštila je danas da su SAD u postupku kupovine borbenih aviona od Izraela sve vreme bile jasne u vezi uslova za prenos tehnologije trećoj strani, odnosno Hrvatskoj.

Prodaja američkih aviona F-16 Barak Hrvatskoj definitivno je propala u četvrtak, pošto je Izrael zvanično obavestioo hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može da dobije odobrenje SAD za njihovu isporuku.

"Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije aviona iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima i radile su na tome da se taj prenos realizujea", kaže se u saopštenju ambasade SAD.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna dogovorila sa Izraelom kupovinu 12 polovnih aviona F-16 Barak, odnosno modifikovanih izraelskih verzija izvorno američkih letilica. Američka strana, čije je odobrenje bilo potrebno za realizaciju posla, pristala bi na transfer trećoj strani samo ako bi avioni bili vraćeni u prethodno stranje, odnosno pošto se uklonje sve izraelske nadogradnje.

"Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prenosa, postoje specifični tehnički uslovi koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Države omogućile odobrenje prenosa. Sve ovo vreme bili smo jasni u vezi svih uslova", navodi se saopšteju Ambasade SAD.

Dodaje se da SAD ostaju "predane pružanju pomoći Hrvatskoj pri nabavci borbenih NATO-kompatibilnih aviona".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track