Najnovije vesti

GRADONAČELNIK VUKOVARA NA DRŽAVNI PRAZNIK PROZIVAO SRPSKU DECU: Đaci koji se školuju na srpskom NE USTAJU na hrvatsku himnu
Foto: Printscreen/ Youtube

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE

GRADONAČELNIK VUKOVARA NA DRŽAVNI PRAZNIK PROZIVAO SRPSKU DECU: Đaci koji se školuju na srpskom NE USTAJU na hrvatsku himnu

Hrvatska
13:48h

Vukovarski gardonačelnik Ivan Penava u ponedeljak je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o "kontinunitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj i Vukovaru".

Povodom 27. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vence je danas položilo izaslanstvo Grada i tom je prilikom gradonačelnik Ivan Penava upitao hoće li se ćutati na činjenicu da srednjoškolci nastave na srpskom jeziku ne ustaju na hrvatsku himnu.

Vukovarski gradonačelnik tom je prilikom novinarima kazao kako su pre 27 godina u Vukovaru ljudi ginuli zbog Hrvatske, da bi danas dočekali da grupa učenika koji se u Vukovaru školuju na srpskom jeziku ne ustane kada se izvodi hrvatska himna.

"Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga ćutati na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu sede na istu tu himnu", zapitao je Penava.

Linta: Penava jedan od glavnih promotera proustaške politike

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da je Vukovar jedan od središta proustaških snaga i proustaške politike u Hrvatskoj, a da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jedan od glavnih promotera takve politike.

Kako se navodi u saopštenju, zadatak Penave je da svojim izjavama i postupcima širi mržnju i netrpljivost prema preostalim Srbima u Vukovaru i Hrvatskoj i stvori kod njih što jači osjećaj uznemirenosti i straha za vlastitu bezbednost.

"Penava sa svojim saradncima u Vukovaru pravi atmosferu linča s krajnjim ciljem da preostalim Srbima zagorča život do te mjere da moraju da se isele ili asimiluju. Penava dobro zna da je jedan od proverenih metoda zastrašivanja Srba stalno ponavljanje besmislenih priča o tzv. velikosrpskoj politici i agresiji koju tobože vode srpski predstavnici u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Linta ističe da se među saradnicima Ivana Penave nalaze i ratni zločinci.

Savetnik vukovarskog gradonačenika za branitelje je izvesni Tomislav Josić koji je novembra 1991. u Borovu naselju ubio četvoricu ratnih zarobljenika, od kojih su trojica bili teško ranjeni, i taj ratni zločin je priznao pred istražnim sudijom u Sremskoj Mitrovici nakon što je zarobljen od strane JNA posle oslobađanja Vukovara.

"Nažalost, Josić je razmenjen u Nemetinu u avgustu 1992. godine u velikoj grupi ratnih zarobljenika sa obe strane, umesto da je osuđen za ratni zločin. Josić je inače i predsednik tzv. 'Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara' koji se posebno isticao u razbijanju i skidanju dvojezičnih tabli. Takođe, osvedočeni ratni zločinac Tomislav Merčep i njegovi saradnici koji su odgovorni za brutalnu smrt preko 120 Srba u Vukovaru još uvek nisu procesuirani", naveo je Linta.

On, s druge strane, podseća na tragičnu činjenicu da u hrvatskom zatvoru trunu desetorica časnih Srba iz Trpinje kod Vukovara koji su krajem 2014. godine osuđeni na 139 godina zatvora, iako protiv njih nije postojao ni jedan jedini dokaz.

"Neko je odlučio da ih proglasi ratnim zločincima na osnovu svedočenja lokalnog nasilnika srpske nacionalnosti koji je pred porotom slagao da je video osuđene Srbe kako tobože odvode hrvatske zarobljenike i civile na nepoznato mesto", naveo je Linta.

Kurir.rs/ Index.hr/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...