Najnovije vesti

KOLINDA I BOZANIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE O STEPINCU: Skandalozno veličanje kardinala SRBOMRSCA
Foto: Profimedia

POVODOM 120 GODINA OD ROĐENJA

KOLINDA I BOZANIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE O STEPINCU: Skandalozno veličanje kardinala SRBOMRSCA

Hrvatska
08:32h

Knjiga mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića "Nada koja ne postiđuje", objavljena povodom 120. godišnjice rođenja i 20 godina od beatifikacije  hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, ustaše i jednog od stubova zloglasne  fašističke Nezavisne Države Hrvatske, predstavljena je u u Zagrebu, i to u prisustvu hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Hina prenosi da su o knjizi govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić, istoričar Jure Krišto i autor Perić.

Navodi se da su pored predsednice Hrvatske među prisutnima "u prepunoj dvorani Nadbiskupskog pastoralnog instituta bili i kardinal (vrhbosanski) Vinko Puljić, brojni biskupi i drugi uglednici".

Kardinal Bozanić je kazao da "blaženi Alojzije Stepinac privlači sve više ljudi u svetu".

„On je među nama kao Božja prisutnost. Blaženi Alojzije Stepinac pruža svom narodu kompas da bi znao da se orijentiše“, naveo je Bozanić.

Prema njegovoj tvrdnji, "u Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu duboko je ukorenjen život i mučeništvo blaženog Stepinca" koji je, po oceni Bozanića, "nosio krst hrvatskog naroda".

"U Stepinčevoj se osobi spaja celokupna tragedija hrvatskog naroda kroz 20. vek", kazao je Bozanić i dodao da je "ovaj najsvetliji lik Crkve u Hrvata postojano na zemlji branio Boga i čoveka".

Nadbiskup Puljić je kazao da knjiga biskupa Perića "donosi dokumentarisano svetlo o hrvatskom blaženiku i mučeniku", ocenivši da je uvodni deo knjige "oda velikom sinu roda našega".

Prema Puljiću, kardinal Stepinac je bio "najlepša i najdraža hrvatska ruža, koja je svedočila, pisala i govorila".

"Zato je hrvatski narod i mogao da uskrsne", rekao je zadarski nadbiskup i dodao da je blaženi Alojzije "duhovni knez 20. veka".

Hina dalje navodi da je "istoričar Jure Krišto podsetio na optužbe Srpske pravoslavne crkve koja je u pismu papi Franji navela da je nadbiskup Stepinac ćutao tokom rata".

"Alojzije Stepinac se u 48 meseci života Nezavisne Države Hrvatske zauzeo pismima i delima 362 puta", rekao je Krišto.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...