POSTUPAK PROTIV HRVATSKOG NOVINARA JURIČA POSLE SKANDALOZNIH TVRDNJI O SRBIMA: Govorio mamama s decom da ne prolaze pored pravoslavne crkve da ih četnici ne bi zaklali!
Foto: Printscreen/ Youtube

KRIVIČNI POSTUPAK

POSTUPAK PROTIV HRVATSKOG NOVINARA JURIČA POSLE SKANDALOZNIH TVRDNJI O SRBIMA: Govorio mamama s decom da ne prolaze pored pravoslavne crkve da ih četnici ne bi zaklali!

Hrvatska -

Zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu pokrenulo je krivični postupak protiv hrvatskog novinara Marka Juriča, saopštilo je udruženje Projekt Velebit, čiji je Jurič osnivač.

Kako se navodi, krivični postupak je pokrenut zbog Juričeve emisije 'Markov trg' na Z1 televiziji 2016. kada je u dva navrata upozorio građane, posebno mlade majke s decom, da u centru Zagreba ne prolaze kraj pravoslavne crkve jer bi ih 'četnički vikari' mogli zaklati.

Potom je Veće za elektronske medije na tri dana oduzelo koncesiju toj gradskoj tv, a pripadnici desnice organizovali su marš više hiljada ljudi prema zgradi Agencije za elektronske medije gde su, predvođeni Velimirom Bujancem, tadašnjoj predsednici Mirjani Rakić uručili partizansku kapu i šajkaču.

Zbog govora mržnje tada su kaznenu prijavu protiv Juriča podneli novinar Drago Pilsel, Kuća ljudskih prava i Srpsko narodno vijeće.

U saopštenju objavljenom na portalu pomenutog udruženja stoji da je Jurič saslušan uz prisustvu svog advokata Željka Olujića, a objavljen je i snimak Juričevog iskaza koji je dao državnom tužiocu, kao dopunu obrane od pre tri godine. Rekao je da nije vređao građane srpske nacionalnosti, nego - baš poput vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave - upozoravao na širenje, kako kaže, "četničke ideologije, posebno u SPC-u".

Postupak je nazvao "političkim i bezobraznim", rekavši da tužilaštvo treba da bude sramota, na šta mu je predstavnik DORH-a kazao da prestane s vređanjem i njega lično i državnih institucija, preneo je portal Novosti, glasilo SNV.

U iskazu je spomenuo i glasilo SNV, rekavši da se iz nedelje u nedelju ruga ustavnim vrednostima Republike Hrvatske, Domovinskom ratu, Hrvatskoj vojsci, hrvatskoj državi, vladi, Katoličkoj crkvi, pa i samom državnom tužiocu koji predstavlja državu.

Iz Projekta Velebit tvrde da činjenica je DORH tek sada pokrenuo postupak koindicira 's pojavom sve popularnijeg nacionalnog programa tog udruženja, čiji je Marko Jurič domovinski predstavnik i sve veća gledanost Podcasta Velebit, koji je Jurić postavio danas ga vodi kao dnevnu YouTube emisiju.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track