SRAMAN GOVOR PREDSEDNIKA HRVATSKOG PARLAMENTA! LINTA: Jandroković ne pominje stradanje Srba u Jasenovcu, najvećoj fabrici smrti na Balkanu
Foto: Dragana Udovičić

SEĆANJE NA STRADALE

SRAMAN GOVOR PREDSEDNIKA HRVATSKOG PARLAMENTA! LINTA: Jandroković ne pominje stradanje Srba u Jasenovcu, najvećoj fabrici smrti na Balkanu

Hrvatska -

Predsednik Odbora za dijapsoru i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta ocenio je kao "sraman ali očekivan govor" predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića povodom Međunarodnog dana sećanja na jevrejske žrtve Holokausta, 27. januara, dana kada su u Drugom svetskom ratu sovjetske snage oslobodile zloglasni nacistički koncentracioni logor Aušvic.

U saopštenju za javnost, Linta je podsetio da je Jandroković spomenuo da je izvršen genocid nad Jevrejima i pripadnicima drugih naroda u Drugom svetskom ratu, ali nije rekao da je izvršen i nezapamćen genocid nad Srbima i nije osudio tadađnju zloglasnu Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH) kao genocidnu i zločinačku tvorevinu.

"Takođe, Jandroković je izjavio da se Hrvatska seća ne samo žrtava Holokausta već i žrtava Vukovara, Srebrenice i svih drugih mesta zločina. On nije spomenuo najveću fabriku smrti na Balkanu Jasenovac, logore smrti Jadovno, Gopsić i Slana, brojne kraške jame na Velebiru gđe su bacani Srbi, logore za decu u Sisku i Jastrebarskom, ritualno klanje Srba u pravoslavnoj crkvi u Glini, nebrojena ubistva Srba na kućnom pragu, preko 1.000 stratišta u NDH gđe su ubijani Srbi. Takođe, Jandroković nije spomenuo brojna mesta gđe su Srbi ubijani i mučeni u Tuđmanovoj Hrvatskoj: Vukovar pre rata1991. godine, Osijek, Gospić, Split, Sisak, Zadar, Zagreb, Karlovac, tokom i poslije hrvatskih vojno-policijskih akcija. Nije spomenuo ubistva Srba u Mrkonjić Gradu i drugim mestima u BiH koje se počinili pripadnici Hrvatske vojske", naveo je Linta.

On je ocenio da su sramni govori Jandrokovića i zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića samo jedan "u nizu dokaza da je prekrajanje istorije u Hrvatskoj deo državne i crkvene politike".

"Glavni cilj jeste da se genocidna NDH predstavi kao prava država hrvatskog naroda a ustaše kao borci za hrvatsku slobodu protiv (navodne) velikosrpske politike i beogradskog centralizma i hegemonizma", istakao je Linta, koji je i predsednik Saveza Srba iz regiona.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track