KOLINDA: Zabrinuta sam zbog stanja u BiH, Hrvati su u neravnopravnoj poziciji
Foto: Printscreen YouTube/N1

INTERVJU

KOLINDA: Zabrinuta sam zbog stanja u BiH, Hrvati su u neravnopravnoj poziciji

Hrvatska -

ZAGREB - Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, izjavila je da je nimalo ne ohrabruje najava predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da bi Republika Srpska mogla da proglasi nezavisnost.

"Već sam duže vreme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini, i to neprestano ističem. Hrvatska će nastaviti, ostaće čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne celovitosti i političke nezavisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati ni od rešavanja onih pitanja koja su se očigledno otvorila i koja su zapravo već tim puzajućim promenama Dejtonskog sporazuma dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju", kazala je hrvatska predsednica za TV N1.

Ona je rekla da "niko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, ali da je konstitutivnost tri naroda u BiH krov celog Dejtonskog sporazuma".

"I to nije neko dejtonsko načelo, ono je postojalo i pre, gde su se priznavala tri ravnopravna naroda, na primer iz Ustava iz 1963. godine pa nadalje", rekla je Grabar-Kitarovićeva.

"To nije ništa što je zastarelo ni anahrono, to je jednostavno načelo na kojem funkcioniše Dejton, i uz onu obavezu koju imamo, na osnovu člana 10 hrvatskog Ustava, da pružamo posebnu zaštitu i brinemo o Hrvatima izvan domovine, uključujući u BiH, koja je druga država hrvatskog naroda, imamo obaveze i kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma da garantujemo njegovu potpuno sprovođenje", navela je predsednica Hrvatske.

foto: Printscreen YouTube/N1

Upitana da li je prigovorila doskorašnjem hrvatskom članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću zbog odlaska u Banjaluku na Dan Republike Srpske, Grabar-Kitarovićeva je odgovorila odrečno.

"Ne, nisam se čula s njim. Ne mogu ja gospodinu Čoviću da diktiram njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose sopstvene odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara jesu njegovi birači", ocenila je ona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track