Najnovije vesti

VATRENI ZAGRLJAJ KOLINDE I TERORISTKINJE: Žilijen je otela avion zbog nezavisne Hrvatske, bombom ubila američkog policajca, ali to hrvatskoj predsednici ne smeta (VIDEO)
Foto: Screensshot

sumanuto

VATRENI ZAGRLJAJ KOLINDE I TERORISTKINJE: Žilijen je otela avion zbog nezavisne Hrvatske, bombom ubila američkog policajca, ali to hrvatskoj predsednici ne smeta (VIDEO)

Hrvatska

Na društvenim mrežama se danas se pojavio video s jedne prošlogodišnje promocije koji verovatno dosta govori o odnosu hrvatske predsednice i osuđenice za terorizam Žilijen Bušić.

Kolinda Grabar-Kitarović prošle je godine iz prvog reda pratila promociju, a na snimku je možemo videti kako se u jednom trenutku srdačno pozdravlja sa Bušićevom.

Žilijen Bušić je, inače, pre 42 godine učestvovala u otmici aviona sa 76 putnika, radi čega je u SAD-u osuđena na doživotni zatvor. Bušićeva je sa suprugom Zvonkom i trojicom prijatelja otela avion koji je iz Njujorka krenuo za Čikago. Iznad ne baš obližnjeg Londona iz aviona su bacali letke u kojima su tražili nezavisnost Hrvatske koja je tad bila deo federativne Jugoslavije.

Pretnja bombom u avionu se pokazala lažnom, otmičari su sa sobom imali samo ekspres lonac, ali u ormariću na stanici u Njujorku su ostavili pravu bombu. Pokušaj njenog detoniranja završio je loše i ona je eksplodirala ubivši policajca.

Bračni par Bušić je zbog terorizma u Americi osuđen na doživotni zatvor. Julien je pomilovana i oslobođena 1989. godine, a njen suprug 2008. Zvonko Bušić je u Hrvatskoj 2013. godine izvršio samoubistvo.

Bušiećeva se nakon izlaska iz zatvora posvetila književnosti i promociji uspomene na svog pokojnog supruga.

Kurir.rs/Telegram.hr Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...