HRVATSKI BISKUP SE NAŠAO NA LISTI ZLOSTAVLJAČA DECE: Američka crkva objavila popis od 300 sveštenika, na njemu i Ivan Turić
Foto: Youtube/Printscreen

kontroverze u crkvi

HRVATSKI BISKUP SE NAŠAO NA LISTI ZLOSTAVLJAČA DECE: Američka crkva objavila popis od 300 sveštenika, na njemu i Ivan Turić

Hrvatska -

"Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, ali danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis", rekao je mirnim glasom hrvatski don Ivan Turić (79), koji se našao na američkom popisu teksaških biskupa među 300 sveštenika prozvanih zbog seksualnog zlostavljanja dece.

"Teksaški biskupi odlučili su da objave imena tih sveštenika jer je to ispravno i pravedno i može ponuditi isceljenje i nadu žrtvama", rekao je kardinal Danijel Dinardo, predsednik američke Konferencije katoličkih biskupa.

Zvaničnici Katoličke crkve u Teksasu identifikovali su oko 300 sveštenika i ostalih optuženih za seksualno zlostavljanje dece.

"Za taj popis ja nisam čuo, niti sam ga video, ni znao. Prvi put čujem od vas, pa moram da pogledam i pročitam", dodao je.

foto: Youtube/Printscreen

Na pitanje šta misli o sveštenicima optuženim za pedofiliju kaže: "Svi smo mi ljudi i možemo imati i razne seksualne sklonosti, ali što se tiče pedofilije, to je najgore. Baš se grozi čovek".

Ispod njegovog imena na popisu piše da je rođen 1940., da je zamonašen 1968. i da je proteran iz Hjustona 1977. Ni za jednog sveštenika s liste ne piše gde i kad su učinili to za šta ih optužuju. Navodi se samo da su zlostavljanja počinjena od 1940. nadalje.

Na pitanje da li je tamo bio do 1977, zašto je otišao i gde, kaže: "Može biti da sam otišao te godine. Imao sam rodbinu u Argentini, gde je bila potreba za sveštenstvom, i tako sam tamo otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996".

Do 2016. don Ivan Turić vodio je Župu Biokovsku. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u avgustu te godine ga je penzionisao.

Šta objavljivanje ovog popisa znači za Crkvu u Hrvatskoj pojašnjava teolog Dalibor Milas.

"Kanonsko pravo za takve slučajeve ne poznaje pojam zastarivanja. Ako nekog sveštenika optuže za pedofiliju, biva izopšten iz Crkve i službe, a potom bi trebalo da se preda nadležnim civilnim institucijama. Koliko mi je poznato, po krivičnom pravu postoji zastara, zbog čega verujem da oni koji su na takvom popisu za dela od 1940-ih nadalje ne mogu da odgovaraju", kaže Milas. Ističe kako Crkva nikad ne izlazi s takvim vestima sama, odnosno, teško da će objavljivati išta o pedofiliji ako ne postoji pritisak javnosti.

"Nikad se ovde nije dogodilo da Crkva sama osudi i objavi nekog za takvo delo", dodaje Milas.

Kako se don Ivan Turić našao na popisu, nije jasno. Prema pisanju američkih medija, to je jedna od najvećih svešteničkih grupa koje je crkva u Americi otkrila dok se suočava s državnim i saveznim istragama. Imena na internetu objavilo je 15 biskupija iz Teksasa nakon što je u Pensilvaniji 2018. objavljen izveštaj o zlostavljanju hiljadu dece.

Don Ivan Turić od ranije je poznat javnosti po služenju mise za kontroverznog fra Šimu Nimca koji je tad punio novinske stupce zbog prodaje atraktivnog zemljišta u Baškom polju i zadržavanja novca i veze s radnicom banke.

Tad je, između ostalog, u besedi rekao: “Sećam se službe u dalekoj Južnoj Americi. Na jednom skupu, na svetoj misi, došlo je dvadesetak sveštenika. A o njima se i pisalo, čulo i govorilo o njihovim neprimerenim radnjama. Došli su da zatraže milost, oproštaj. Pa hajde, nemojte tim ljudima oprostiti... Ko je od nas bez greha, neka se javi, da ga vidimo. I ja dok ispovedam, zavapim Bogu da mi oprosti jer sam grešnik”.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track