Najnovije vesti

SKANDAL U HRVATSKOJ! Kinez uzvikivao Za dom spremni, sprema se oštra kazna! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

USTAŠKI POZDRAV

SKANDAL U HRVATSKOJ! Kinez uzvikivao Za dom spremni, sprema se oštra kazna! (VIDEO)

Hrvatska

Hrvatska policija je u Imotskom povela istragu nad jednim Hrvatom (60) i Kinezom (43) zbog sumnje da su prekršili javni red i mir jer su uzvikivali "Za dom spremni".

Naime, na osnovu dojave 1. februara da su na društvenim mrežama objavljeni snimci na kojoj pomenuti muškarci pevaju pesme i ističu simbole kojima se remeti javni red i mir, odmah su preduzeti policijske mere.

 

Vide se dva Kineza koja prvo pevaju navijačku himnu "Neopisivo", nakon čega uz podizanje desnice uzvikuju "Za dom spremni".

 

Utvrđeno je da je spomenuti sadržaj snimljen na ulici i u ugostiteljskom objektu u Imotskom, a muškarci su danas dovedeni u Prekršajni sud.


Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je da raspravlja o tužbi koju je protiv Hrvatske podneo bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić, nakon što je pravosnažno kažnjen sa 25.000 kuna (oko 3.371 evra) zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava.

U obrazloženju odluke sud je naveo da uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni“ predstavlja „manifestaciju rasističke ideologije“, te da je Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima „morao da bude svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati“.

 

Kao takav, taj pozdrav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, i trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti.

 

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija
Foto: Youtube/Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...