EKOLOŠKA KATASTROFA U ISTRI: Reka zatrpana tonama plastike, guma, šuta...
Foto: Printscreen Facebook

tužno

EKOLOŠKA KATASTROFA U ISTRI: Reka zatrpana tonama plastike, guma, šuta...

Hrvatska -

U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, preti ekološka katastrofa velikih razmera

Poslednjom bujicom, enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma i agrotekstila završile su u Pazinčici i Pazinskoj jami. Na više mesta voda prodire ispod nasipa, te i dalje ispira materijal.

Pošto je Pazinčica reka ponornica, čiji se deo proteže čak i do Raše, preti ekološka katastrofa velikih razmera, upozorava hrvatski sajt ističući da je prosek padavina u februaru 79,6 milimetara.

Problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota poznata je već duže vreme, a da je sve kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu u junu prošle godine.Takođe velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na severu Istre oko jezera Butonige.

Kako navodi, pozivajući se na informacije sa terena, nekoliko odrona sručilo se na put iz smera Kašćerge prema Bankovcima, dok su između mesta Bankovci i Ukotici zabeležena još tri odrona.

Reč je o dva manja i jednom ogromnom odronu prilikom kojeg se cela šuma srušila na lokalni put, dodaje Index pozivajući se na Istramet. Za saniranje velikog odrona kod naselja Bankovci danas u pomoć stižu bageri.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja